W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

Átadták az év roma mediációs díjait

A roma mediátor helyi szintű együttműködéseket generál, munkája révén az emberek között, valamint az emberek és az intézmények között elkezdődik a párbeszéd, és olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Aszfalt kerül a sáros útra, megoldódik a telepen a szemétszállítás, érettségit szereznek az iskolából korán kimaradt felnőttek.

IgnaczR_Gyulaj_

Az év roma mediátora, Ignácz Roland és Marcos Andrade, az Európa Tanács munkatársa

Az Európa Tanács és az Európai Bizottság által támogatott, nyolc országban zajló ROMED program résztvevői valós kapcsolatot teremtenek a helyi szereplők között, a roma közösségek és a nem romák, valamint a helyi intézmények között, akik szót értenek egymással, meghallgatják egymás érveit, közös célokat fogalmaznak meg, közösen keresik a megoldásokat.

Hazánkban jelenleg öt településen valósul meg a program: Gyulajon, Jászfényszarun, Nagyecseden, Nyírbátorban, és Pécsen. Ma mintegy tíz mediátor tevékenykedik, de ennél is többen segítik a munkájukat önkéntesek, akik közösségi akciócsoportokba szerveződve dolgoznak. Magyarországon az Európa Tanács mellett a GlaxoSmithKline gyógyszergyár (GSK) támogatja anyagilag is a roma mediációt.

A kezdeményezés hazai motorja, a Partners Hungary Alapítvány kétnapos szakmai konferenciával népszerűsíti a témát, ahol három kategóriában osztottak ki elismeréseket ma; díjazták az év roma mediátorát, az év roma mediációs projektjét és a roma mediáció nagykövetét.

Az év roma mediátora Ignácz Roland, a tolna megyei Gyulajról, aki 2015-ben kezdett mediátorként dolgozni a GSK által támogatott egészségügyi programban. A gyógyszergyártól kapott a 300.000 Ft-os forrás mellé a közösség gyűjtött további 200.000 Ft-ot, Ignácznak emellett sikerült további támogatókat is bevonnia így összesen 24 lerobbant lakást sikerült egészségesebbé javítaniuk. Steril szobát hoztak létre például egy vesetranszplantációra váró cigány asszonynak, aki így otthon gyógyulhat. Ezt követően fürdőszobákat csempéztek le, vizet vezettek be a lakásokba, falakat renováltak, ablakokat cseréltek, füvet nyírtak és rendbe tettek udvarokat.

Nagydobos_soszobaprojekt_

Kovács Gábor polgármester, Deák Éva, a Partners Hungary Alapítvány vezetője és Lakatos Richárdné mediátor

Az Év roma mediációs projektje a nagydobosi sószoba kialakítása lett. A helyi önkéntesek téglajegyeket árusítottak, összefogtak a helyi intézményekkel, minden potenciális adományozót felkerestek. Közel egymillió forintot gyűjtöttek össze a szabolcsi kistelepülésen, ebből építettek az óvodában sószobát a gyerekeknek, ezt követően 69 lakást festettek ki. A jó együttműködéshez nélkülözhetetlen volt a polgármester, Kovács Gábor segítő szerepe és a két mediátor, Lakatos Richárdné Piri és Kanalas Teréz hatékony munkája.

 

 

 

Gyulaj_alpolgarmester_Selmeczi_L_

Selmeci László, Gyulaj alpolgármestere

A roma mediációs nagykövet Gyulaj alpolgármestere, Selmeci László lett. Az első két díj 150-150 ezer forintos pénzjutalommal járt, a nagykövet Ráczné Kalányos Gyöngyi festőművész képét vihette haza.

A konferencián a Partners Hungary munkatársai mellett a mediátorok, a közösségi akciócsoportok tagjai, a polgármesterek mutatták be a roma mediáció magyarországi eredményeit, de felszólalt az Európa Tanács képviseletében Marcos Andrade, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője, Sörös Iván.

A Partners Hungary azt szeretné, hogy sok más európai országhoz hasonlóan a mediátorok tevékenysége fizetett szakmaként legyen elismerve Magyarországon is.

 

Comments are closed.

Videó