W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

Átadták a 2017-es roma mediációs díjakat

Másodszor adták át a roma mediációs díjakat. A Partners Hungary Alapítvány olyan szakembereket, közösségi csoportokat és közéleti szereplőket díjaz minden évben, akik a romák helyi társadalmi és gazdasági integrációjáért dolgoznak sikerrel.

2017_1204_12314500

Nyírbátori KACS – Balogh Magdolna, Szilágyi Ferencné, Lakatosné Danó Zsuzsanna
Fotó: Deák Rita

A roma mediátor helyi szintű együttműködéseket generál, munkája révén az emberek között, valamint az emberek és az intézmények között elkezdődik a párbeszéd, és olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

A mediátorok valós kapcsolatot teremtenek a roma közösségek és a nem romák, valamint a helyi intézmények között, akik szót értenek egymással, meghallgatják egymás érveit, közös célokat fogalmaznak meg, közösen keresik a megoldásokat.

Ma mintegy 70 mediátor tevékenykedik, de ennél is többen segítik a munkájukat önkéntesek, akik közösségi akciócsoportokba szerveződve dolgoznak. Magyarországon az Európa Tanács mellett a GlaxoSmithKline gyógyszergyár (GSK) támogatja anyagilag is a roma mediációt.

A Partners Hungary Alapítvány idén is három kategóriában osztott ki elismeréseket; díjazták az év roma mediátorát, az év roma közösségi akciócsoportját és a roma mediáció nagykövetét.

Az év roma mediátora díj

Az év roma mediátora Lakatosné Danó Zsuzsa lett, Nyírbátorból.
Hét gyermeket nevelt fel, hat unokája van. 36 évesen kezdte el a gimnáziumot levelező tagozaton, 43 évesen diplomázott a Nyíregyházi Főiskolán. 15 éve végez mediátori munkát, számos projektben dolgozott, így a GSK egészségügyi programjában, és a ROMED2 programban. A közösségi akciócsoporttal együtt beindították a kommunális hulladékszállítást a nyírbátori szegregátum egyes részein, de részt vettek a városi ösztöndíjprogram előmunkálataiban, illetve a társadalmi integrációra vonatkozó helyi stratégiai terv előkészítésében is. Szakmai hitvallása, hogy “csak az visz előre, ha mindenki megteszi a tőle telhető legtöbbet ebben a világban.”

2017_1204_12305500

Fotó: Deák Rita

 

Az év Közösségi Akciócsoportja díj

A díjat megosztva a nyírbátori és jászfényszarui közösségi akciócsoport kapta.

A Nyírbátori Közösségi Akciócsoport 8-10 fő aktív főből áll, de időnként további önkéntesek is bekapcsolódnak a tevékenységekbe. Négy éve folyamatosan működnek, aktívan segítenek az iskolázatlan embereknek megszerezni a 8 általánost, hivatali ügyekben segítenek, közvetítenek a munkavállalók és a munkaadók közötti vitás helyzetekben, megszervezték a rendszeres szemétszállítást és az illegális szemétlerakó megszüntetését.

A Jászfényszaru KACS tagjai olyan sokrétű munkát végeztek, hogy felsorolni is nehéz: korrepetálták a gyerekeket a helyi roma közösségi házban, számos kulturális és családi programot szerveztek, civil szervezetet alapítottak, tanulmányutat szerveztek, ösztöndíj-rendszert dolgoztak ki az önkormányzattal közösen az általános iskolai tanulók motiválására, felújították a rászorulók házait a szegregátumban, tűzifaprogramot szerveztek.

2017_1204_12281300

A Jászfényszarui KACS képviselőinek, Ajtay Istvánnak és Szénási Sándornak átadja a díjat Setét Jenő
Fotó: Deák Rita

A Roma Mediáció Nagykövete

A roma mediációs nagykövet a Országos Közegészségügyi Intézet koordinátora, Szabóné Gombkötő Éva lett. Berettyóújfalu, Komádi, Hencida, Mezőpeterd településeken tevékenykedik. Legyen szó iskolai programról, nyári táborról, Mikulás ünnepségről, karácsonyi gyűjtésről, mindenütt ott van és segít. Nem tud nemet mondani egyetlen hozzá forduló embernek sem, mindegy, hogy éjjel, vagy nappal van. Még cigányul is megtanult.

2017_1204_12234300

Fotó: Deák Rita

 

A Partners Hungary azt szeretné, hogy sok más európai országhoz hasonlóan a mediátorok tevékenysége fizetett szakmaként legyen elismerve Magyarországon is.

 

Comments are closed.

Videó