W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Artistaképző nagyhangú vagányoknak – pesterzsébeti szociális cirkusz

Sokan és sok helyen lemondtak már azokról a pesterzsébeti tizenévesekről, akiket néhány artista mégis csapattá tudott kovácsolni. Itt semmi sem kötelező, mégis immár csaknem két éve töretlen a csoport lelkesedése: szerdánként négytől hatig megszűnik a külvilág, labdák repülnek, botok pörögnek és tökéletesednek a szaltók az amatőr cirkuszi foglalkozásokon.

Tornateremszagú folyosón, sportszerek közt lavírozva érkezünk meg egy színes függönyös, babzsákfoteles terembe, ami egyáltalán nem is pince, ahogy a hely neve miatt gondolhatnánk. A zsák bolha hasonlat túlontúl visszafogott lenne arra az elképesztően hangos és energikus közegre, ami fogad. Tucatnyi tinédzser zsibong és egymást zrikálva poénkodik felszabadultan.

Percek múlva elkezdődik a foglalkozás, némi szerepjátékkal. „Szeretnék, ha a fellépéseken a zsonglőrmutatványokkal történeteket is elmesélhetnének – ez pedig egy jó rávezető gyakorlat”, mondja a Pince ifjúsági klub egyik vezetője, Szabó Márton.

Cirkusz: ablak a világra

A pesterzsébeti közösségi térben a fiatalok két évvel ezelőtt kezdték el betanulni a cirkuszi mutatványokat, amikor is a helyszínen már régebb óta dolgozó Artemisszió Alapítvány egy francia felkérésnek köszönhetően egy külföldi úttal tudták őket motiválni. Nagy szó volt ez, a Pince közösségének tagjai sosem jártak még külföldön, repülőútról pedig álmodni sem mertek azelőtt. Az amatőr cirkuszprogram azóta töretlen lendülettel működik, immár a Magyar Zsonglőr Egyesület égisze alatt az Új Európa Alapítvány támogatásával. Teljes cikkünk itt, a HVG online-on olvasható.

Drubina Kamilla

 

Comments are closed.

Videó