W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Aranypánt-díj 2017

Aranypánt-díj 2017! 

.

Kedves olvasónk! Azért látod ezt az oldalt, mert a Index.hu portálon olvastad a hétköznapi roma hősökről szóló cikkünket, és úgy döntöttél, hogy szavazatoddal hozzájárulsz az Aranypánt-díj odaítéléséhez.

Nem könnyű feladat, hiszen mindegyik jelölt nagyszerű teljesítményt nyújt a saját szakterületén. Ebben a nehéz döntésben ezért annyit segítünk, hogy lehetővé tesszük akár három jelölt kiválasztását is, de tudnod kell, hogy a díjat csak egyikük – a legtöbb szavazatot kapó hétköznapi hős – nyeri el.

Persze a díj, mint minden díj, szimbolikus: az alább szereplő csodálatos emberek tevékenységükkel méltán vívták ki környezetük megbecsülését, így büszkék lehetünk mindannyiukra! Opre Roma! Szavazz a kedvencedre! A szavazást április 8-án délben zárjuk le.

A jelöltek bemutatkozó szövegét a szavazás alatt, teljes portréját pedig az Index.hu-n, ide kattintva lehet elolvasni

1. válaszd ki a kedvencedet (legfeljebb hármat)
2. nyomd meg a lap alján a ‘szavazat’ gombot

 

 

Csámpai Attila, tűzoltó „Egyszer egy vonat által kettévágott autóból élve kimentettünk egy kisgyereket. Ez az, amiért érdemes ezt a szakmát csinálni, mindannyiunkat az ilyen élmények éltetnek.” –mondja a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A 41 éves törzszászlós sok ezer tűzesetnél és balesetnél vett részt a mentésben.

Domány Mariann, óvónő ugyanabban az épületben dolgozik, ahol ő maga is eltöltötte óvodás éveit. A Szolnok megyei Tiszabő első roma értelmiségije sokszor megkapta, hogy csak egy tiszabői cigány, de ennek ellenére sem fordult meg a fejében az elköltözés. „Ki marad, ha én is elmegyek?” – kérdezi.

Lacziné Somogyi Tímea, játszóház-vezető.  A hatgyerekes anyuka Kecskemét cigány telepén nőtt fel, innen vitt az útja az egyetemig, hogy visszatérjen gyökereihez és a legrászorulóbbakon segítsen: a telepi gyerekeken. Tímea, emellett szociológusként egy mélyszegénységben élőket segítő civil szervezetnek dolgozik.

Lakatos József, kőműves életének első fele koránt sem volt harmonikus, ma már menő borászokkal dolgozó kőműves. „Annyi a munka, hogy ma reggel is listát kellett írnom, hogy hol kezdjem. Nagyon szeretek régi kövekkel, épületekkel dolgozni, a legbüszkébb a Pataki kúria pincerendszerére vagyok, három évig dolgoztunk rajta, gyönyörű lett.”

Lakatos Norbert, szobafestőként hozzátapadt a hála festője eposzi jelző, pedig bevallása szerint nem is elsősorban hálából, hanem leginkább felháborodásból festette ki a kerepestarcsai kórház orvosi szobáját. Dühítette, hogy a lányáért küzdő orvosok egy olyan helyiségben dolgoznak, ahol munka közben fejükre hullik a vakolat.

Mitrovics Zoltán pártfogóként a pécsi börtönben dolgozik, a „Tényleg olyan sok roma van a börtönökben?”- kérdést ezért gyakran megkapja. „Amíg a szegények között sok a roma, addig miért csodálkozunk, ha a börtönökbe is nagyobb arányban kerülnek?” – szokott ilyenkor visszakérdezni.

Orsós Sándor, gyámügyi szakügyintéző az elmúlt 20 évben a főváros csaknem mindegyik kerületében dolgozott szociális munkásként, gyermekjóléti szolgálatoknál. A kiégés mégis messze elkerüli, minden nap új lendülettel kezdi a napot, ahogy fogalmaz, ő nem egy pillangó lelkű segítő.

Orsós Zsolt, termelésvezető ma több ember munkáját irányítja, mint ahányan szülőfalujában összesen élnek. Egy dél-baranyai aprófaluból indulva rövid idő alatt lett felelős beosztású mérnökember, útja azonban koránt sem nevezhető zökkenőmentesnek.

Rózsa Gusztáv, autórestaurátor, felismerhetetlen rozsdás roncsokból százezer eurót érő autócsodákat varázsol, munkáját olyannyira elismerik a szakmában, hogy több mint két évre le van kötve minden kapacitása.

Seres Antal, zeneterapeuta gyerekeket tanít gitározni és énekelni, emellett röplabdaedzéseket tart a híres szentesi gimnáziumban. Öccseivel sikeres zenekart alapított, amivel a Megasztár döntőjéig jutottak, néhány éve azonban arról ismert, hogy rákos gyerekeknek segít zeneterápiás foglalkozásaival.

 

Videó