W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Főkategória

Aranypánt-díjátadó 2016

Jónás Tímea, a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályának főápolója kapta idén az Aranypánt-díjat. Az elismerést olyan roma hétköznapi hősök kaphatják, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak roma és nem roma környezetük számára.

016_C37A0039-2+

Fotó: Farkas András

Decemberben tettük közzé 2016-os felhívásunkat. A több tucatnyi jelölt közül végül tíz hétköznapi roma hősre lehetett szavazni az Indexen megjelent cikkünkben. A második alkalommal megrendezett Aranypánt-díjra a tavalyihoz képest kétszer annyi, összesen 20.449 szavazat érkezett. A legtöbben Jónás Tímeára voksoltak, akinek a tavalyi nyertes, Horváth József molekuláris genetikus adta át a díjat.

Gratulálunk Tímeának és az összes jelöltnek, mindannyiukra büszkék vagyunk!

C37A0560+ C37A0573+

A díj elnevezése Kovács József Hontalan költőtől származik, aki 1991-es, Ismeretlen cigány ének című kötetének előszavában írja:

kovacsjozsefhontalan„Vallom és vállalom, hogy rajtam két aranypánt van: az egyik a magyar kultúra, a másik a cigányságom. Egyikről sem óhajtok lemondani.”

Az Aranypánt-díjat Falvay Balázs aranyműves tervezte és készítette:

IMG_4956+ IMG_4958+

Az Aranypánt-díjátadó előtt került sor a Prezivel közös képregény rajzoló versenyünk díjátadójára, melyről majd később részletesen beszámolunk. Képek a két eseményről. Farkas András fotói:

Jónás Tímea portréja:

Tímea a Nyírő Gyula kórház főápolójaként négy részleget vezet és 171 betegágyra felügyel. Áprilisban az Alzheimer-kórról fog szakmai előadást tartani a Budapesti Kongresszusi Központban az Alzheimer Világkonferencián. Ez a világ a kisiskolás Tímea számára még csak egy szűk ablakon átszűrődő gyerekzsivaj volt, egy ábránd, ami egy cigányosztályban tanított, magafajta telepi lánynak elérhetetlen.

Tímea a szabolcs megyei Tuzséron született, a hétgyerekes családban ő a középső gyerek. Szülei a vasútnál dolgoztak, megbecsült emberek voltak, többször is kiváló dolgozóként tüntették ki őket, ennek ellenére a cigánytelepen éltek nagyon szegény körülmények között.

A kitörésre nem is volt más lehetőség, csak a tanulás, ami a kis faluban csupán elvi lehetőség volt: a cigány gyerekeket elkülönítették a többiektől. Egy fal választotta el a gyerekeket az iskolában és csak egy kis ablakon át láttak át egymásra. Tímea sóvárogva figyelte az átszivárgó gyerekzsivajt, oda vágyott ő is. Osztályfőnöke azt mondta neki, ha jól tanul, átkerülhet. A faluban első cigányként kitűnővel végzi az elsőt, mégis csak negyedikben kerül át a „magyar osztályba”. Ebben sincs eleinte köszönet. A padtárs kislány kijelenti, „az anyukám azt mondta, hogy mellettem nem ülhet cigány!” Egy világ omlik össze Tímeában, hiába jár rendesen, tiszta ruhában, jól tanul, mégsem barátkoznak vele azok, akikhez annyira vágyott. A hátsó padba kerül.

De nem törik meg. Folyton jelentkezik, minden kérdésre tudja a választ, hamar kitűnik tudásával a többiek közül. Onnantól kezdve szavalóversenyekre jár. Gumicsizmában. Mert másra nem tellett akkoriban. Sorra nyeri a versenyeket. Majd az orosz nyelvi versenyeket is. Nyelvérzékére akkor derül fény, amikor a közeli Szovjetunióból nyaranta átjáró gyerekek leveleit ő fordítja le, és ez a tanár fülébe jut. Mai napig kiválóan beszéli az oroszt.

Ötödikes korában kiköltöznek a cigánytelepről. Szülei a sok éven át félrerakott pénzből vesznek egy kis parasztházat. Rengeteget dolgoznak új otthonukon, hogy rendbe hozzák, a gyümölcsöst is nagy gonddal kezelik, ami olyan sokat terem, hogy a befolyó összegből hamarosan jószágokat tudnak venni. Juhot, lovat, kecskét, tehenet tartanak, ami korábban, a telepen elképzelhetetlen volt.

Sokat betegeskedik iskolás évei alatt, rendszeres látogatója a rendelőknek. Megigézi a fehér köpeny, a műszerek, így a pályaválasztásnál már nemigen volt kérdés, merre menjen tovább. Tudatosan készülve a jövőre, a jó hírű kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumba megy, és egyetlen roma tanulóként kiváló eredménnyel érettségizik. Tanárai nagyon büszkék rá, azt mondják neki, biztosan hallanak még róla.

Érettségi után Pestre készül, hogy végre egészségügyi szakképesítést szerezzen. Ismét egyedüli roma diák lesz az iskolában. A második évtől szülei nem tudják tovább finanszírozni tanulmányait, de egyik tanára állást ajánl neki: segédápoló lesz. A gyógyszertannal foglalkozó farmakológián tanulja meg a szakma alapjait, de gyógyszerkísérletekben is részt vehet. Időközben elvégzi az iskolát – természetesen kiváló eredménnyel.

Mentortanárának köszönhetően az egykori Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem (HIETE) munkatársa lesz. Ápolói munkája mellett gyógyszerkutatásokban is részt vesz, később az immunológia, a gasztroenterológia és endokrinológia területeivel is megismerkedik.

A HIETE megszűnése után a Nyírő Gyula kórházba jelentkezik. Azt mondják neki, „Te vagy az első ember, aki ilyen bizonyítvánnyal jön. Hol szeretnél dolgozni?” A belgyógyászatot választja, ahol fél év alatt kitűnik szakmai tapasztalatával és hozzáállásával. Egy év után ő lesz a részleg vezetője.

Négy-öt év után váltani akar. A pszichiátria érdekli. Újra tanulni kezd: gyógyszerek, kezelések, diagnózisok felállítása, minden, ami kell. A kórház beiskolázza. Pszichiátriai szakápoló végzettséget szerez, a vizsgán lefegyverzi a bizottságot felkészültségével. Szinte kötelezik rá, hogy egyetemre menjen. A Semmelweist célozza meg. Ahhoz, hogy biztosan bekerüljön, emelt szintű biológia és kémia érettségi kell. Munka és család mellett – egy kamaszlány anyukája – fél év megfeszített tanulással felkészül. Természetesen 100%-os felvételivel jut be az egyetemre, diplomás ápoló szakra. Közben a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályának főosztályvezető ápolója (részlegvezető nővére) lesz.

Idén április 1.-től kinevezik főápolónak. 171 betegággyal rendelkező négy részleg szakmai munkáját irányítja, közben van ideje egyéb szakmai munkákra is: tavaly a skizofrénia visszaesésének megelőzésében fejtette ki álláspontját egy nagy konferencián, de az Alzheimer-kór gyógyításában is járatos, áprilisban erről tart majd előadást a hazánkban és a térségben először megrendezett Alzheimer Világkonferencián. Most épp szakmai angol nyelvvizsgára készül.

 

Comments are closed.

Videó