W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

Aki táncolt a ringben – Johann Trollmann

83 éve, 1933. június 9-én, Johann Wilhelm Trollmann, cigány nevén Rukeli, német félnehézsúlyú bajnoki címmérkőzést nyert a címvédő Adolf Witt ellen. Bár Rukeli több pontot szerzett, mint Witt, a meccs mégis eredmény nélkül zárult. A közönség nyomására végül Rukelit kiáltották ki bajnoknak, de pár nap múlva megfosztották a címétől. Sikere nem támasztotta alá a náci birodalomban uralkodó szemléletet, miszerint az árja faj fizikailag is felsőbbrendű.

H

Trollmann
kép forrása: ibizaknowhow.com

Trollmann népszerűsége a bajnoki cím visszavonása utána sem csökkent, de a nácik meg akartak szabadulni tőle. Ekkor még elmenekülhetett volna, ahogy azt több “nem árja” sportoló is tette akkoriban, de ő maradt. 1933. július 21-én  Gustav Eder ellen szőkére festett hajjal és fehérre púderezett arccal lépett a ringbe. Abban a tudatban, hogy ha nem adja fel saját stílusát és “úgy táncol a ringben, mint egy cigány” akkor elveszíti az engedélyét. Nem védekezett. Az ötödik menetben ellenfele kiütötte, ezzel bokszkarrierje lezárult.

1935-ben, a Nürnbergi törvények beiktatása után a cigányok üldöztetése még inkább felerősödött. Ebben az évben vette feleségül Olga Frieda Bilda-t, kislányukkal együtt Berlinben éltek. 1938-ban elvált és még ebben az évben a Hannover-Ahlem-i munkatáborba deportálták. Pár hónapot töltött ott, szabadulása után bujdosott, majd 1939-ben besorozták a Wehrmachtba. Szolgált Lengyelországban, Franciaországban és Belgiumban. 1941-ben a keleti-frontra vezényelték, ahol megsebesült. 1942-ben úgy rendelkeztek, hogy a romákat is ki kell zárni a német fegyveres haderőből. Ezért 1942 júniusában letartóztatták és a Hardenberg utcai “Cigány Központba” szállították, ahol brutálisan bántak vele.

német nyelvű rövidfilm Trollmannról

1942 októberében átszállították a Neuengamme-i koncentrációs táborba. Albert Lütkemeyer SS-tiszt, egykori bokszbíró megszervezte, hogy az akkor már legyengült, alultáplált, az egész napos kényszermunkában kifáradt Rukeli minden este másik SS-katonával bokszoljon. Segítséggel sikerült egy elhunyt rab személyazonosságát felvennie és átkerülnie a Wittenberg táborba, de ott is felismerték. Meg kellett küzdenie Emil Cornelius kápóval. Rukeli jól küzdött és nyert. Ezért a táboron kívül, munka közben, a Kápó hátulról támadt neki és agyonverte. Johann Rukeli Trollmann halálát hivatalosan balesetnek nyilvánították. Az igazságra Robert Landsberger túlélő derített fényt, aki szemtanúja volt a gyilkosságnak.

2003-ban, 70 év után, döntött úgy a Német Ökölvívó Szövetség, hogy elismeri Trollmann 1933-as győzelmét. Több könyv, film és zenei alkotás is adózik a kiváló sportolónak, akinek származása, tehetsége és bátorsága miatt vették el az életét.

Rocskár Vivien

Forrás: www.rukeli-trollmann.de

 

Comments are closed.

Videó