W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

Ahányszor meglát, megbüntet valamiért

Hiába szerelték fel a romák biciklijeit. Van, ahol még gyakrabban is büntetik őket. A rendőrség nem ismeri el az etnikai profilozást.

bike

Továbbra is agyba-főbe büntetik a rendőrök a romákat több településen, a Heves megyei Mezőszemerén például azt sem számít, hogy közben felszerelték a bicikliket – értesült a Roma Sajtóközpont. Szombathelyen eközben megússzák figyelmeztetéssel sőt, még hibalistát is kapnak a rendőröktől a vétkes bringatulajdonosok. A rendőrség szerint nincs etnikai profilalkotás, mert nem is gyűjthetnek etnikai adatokat a megbírságoltakról.

Az RSK nyáron néhány hét alatt ötven településen, több mint száznegyven kirívó bírságolási esetet regisztrált. Volt, hogy kopott bicikligumiért, csikk eldobásáért, vagy éppen nem létező zebra figyelmen kívül hagyásáért büntettek több tízezer forintra rendőrök romákat. Az Indexen szavazás is indult a legkirívóbb esetekről – az olvasók egy piliscsabai roma fiatal esetét találták a legabszurdabbnak, akit egy zsebkendő elejtésért ötvenezer forintra bírságoltak a rend éber őrei.

Nem is tarthatják számon

Ezután emberi jogi szervezetek a rendőri etnikai profilalkotás (amikor valakiket pusztán etnikai hovatartozásuk miatt az átlagnál többször ellenőriznek) visszaszorítása érdekében közös rendőr-civil munkacsoport létrehozását kezdeményezték az Országos Rendőrfőkapitánynál. Papp Károly azonban a többszöri megkeresés után egyebek mellett arra hivatkozva utasította el a kezdeményezést, hogy „a Rendőrség a szabálysértést elkövetők etnikai hovatartozását nem tartja és nem is tarthatja számon”. Az RSK teljes cikke itt, az Indexen olvasható.

Comments are closed.

Videó