W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!

Addig lesz hallható magyar szó, amíg a helyi romákat sikerül megtartani [VS]

Szlovákiában a magyar nyelvű iskolába járó diákok több mint harmada roma nemzetiségű. Az integrációjukon múlhat, hogy meddig és hogyan lehet a magyar nyelvi jogokat érvényesíteni. A vs.hu stábja Szlovákiában forgatott. Rozsnyón és Sókszelőcén.

Körülbelül 510 ezer olyan ember élhet ma Szlovákiában, aki magyar kötődésű, és ebből a romák száma mintegy 60 ezer. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden kilencedik magyar kötődésű állampolgár egyben roma is.

„A 2011-es népszámlálási adatok szerint Szlovákia lakosságát több mint ötmillió ember képezi, ennek 8,5 %-a magyar, ami körülbelül csaknem félmillió embert jelent. Rögtön a magyarok után a második legnagyobb kisebbség a roma, az adatok szerint körülbelül százezren élnek Szlovákia területén. Szociológusok azonban sokkal nagyobbra becsülik a számukat, körülbelül 400 000-re (Vaňo, 2011). Miért ez a feszültség a papír és a mindennapok valósága között? […]

Mivel a szlovákiai állampolgár két nemzetiséghez való kötődése nem jelenhet meg hivatalosan, hiszen csak egy nemzethez való tartozását jelölheti meg, ezért döntenie kell, melyiket helyezi előtérbe a népszámlálási íven. Vagyis Szlovákiában elvileg nem léteznek olyan emberek, akik egyszerre kötődnek a cigány és magyar, cigány és szlovák, magyar és szlovák nemzethez. A gyakorlatban azonban számos kettős, sőt hármas identitású ember él az ország határain belül. A több nemzethez való kötődést a közvélemény általában negatív állapotként értékeli, holott kutatások bizonyítják, hogy a helyesen értelmezett kettős, esetenként hármas identitáskonstrukció előnyt jelenthet az élet minden területén (Skrabski, 2009).

A cigányság Szlovákiában sem alkot egységes csoportot. Az itt élő cigányok mintegy kilencven százaléka a romungrók csoportjához tartozik. Megtalálhatók […] a hagyományok őrzőiként ismert oláh cigányok […]. A harmadik, kevés főt számláló közösség a szintók. (Beások – Magyarországgal ellentétben – Szlovákia területén nem élnek.) Szlovákiában azonban a nyelvi-környezeti szempont is felmerül, s ilyen értelemben beszélhetünk magyar cigányokról és szlovák cigányokról.”

(Hangácsi Zsuzsanna: Kisebbségben. A szlovákiai cigányok iskolai és társadalmi integrációjáról, In.: Társadalomtudományi gondolatok a harmadik évezred elején, 2013. április)

 

Comments are closed.

Videó