W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Főkategória

A vonalat tartom elsődlegesnek

A nyolcadik kerület szívében, a Mátyás téren nyílt meg Balogh Tibor festőművész Balogh / AMARO / line című mini kiállítása a szűkös méretű, de annál izgalmasabb Gallery8-ban.

Budapestsorozat_tavirózsák_olaj, vászon_100x100cm_2010++

Tavirózsák – Budapest sorozat, olaj, vászon, 100 x 100 cm, 2010

Harminc ember szűkölködik 30 négyzetméteren, amikor megérkezünk a kiállítás megnyitójának második mondatakor. Többnyire ismerjük egymást. Egy barát, sors- és alkotótárs méltatja elsőként a művészt. Majd külföldi turistacsoport érkezik. Csaknem ötvenen vagyunk lassan. Kulturális, sőt multikulturális kaloda – mondhatni. Tibor méltatóinak szavait a galéria vezetője, Junghaus Tímea tolmácsolja angolul a kiállítás külföldi résztvevőinek. Megint jönnek: egyirányú mozgás. A korábban megindult pusmorgás fokozódik, pláne, hogy elnyúlnak a beszédek. „Hadd lássuk már a képeket!” „Mekkora hülyeségeket beszél!” „Mi az hogy cigány vonalak, meg magyar vonalak, meg emberi vonalak!” Majd megszólal a főszereplő is. Nem a szavak embere. Némi tiszteletadás a helynek, persze több értelemben is: nemcsak a kiállítótérnek, de a kerületnek, a városnak, és a hazának. Ő beszél a legszűkebben. Mert máshogy mondja el.

Hét festmény fogadja a látogatót, ezek többségét az elmúlt években készítette, kettő pedig a művész legújabb útkereséséről ad ízelítőt. Súlyos, terhelő alkotások, nincsenek könnyed ecsetvonások, szellős, lenge pingálások. Nehéz festékrétegek, spaklival kapart, kent mindennapi valóságok fogadják a szemlélőt. A képekkel és emberekkel zsúfolt térben néhány keresetlen kérdést tettünk fel Balogh Tibornak.

Újabb műveiden (a kiállításon ebből kettő látható) jóval kevesebb színnel dolgozol, mint korábban

Mátyás_templom_nagy_2012_09_21++

Mátyás templom, 2012

Az elmúlt években harsányabb, élénkebb voltam, például a Budapest sorozattal. Most picit földhözragadtabb, szerényebb szeretnék lenni, illetve, nem, nem is én választom ezt. Ahogy most vagyok a világgal, ebben a keresőfázisban, ahogy most rácsodálkozom a világra, most így képezem le, így tudom megfogni. Hogy épp hogyan alkotok, arra persze nincs recept. Figurális, vagy nem figurális: festőként vonalstruktúrákat, pontokat találok meg, összekötöm őket különböző árnyalatokban, vastag, halvány pacaszerű állapotba, és ezeket rendezem. Hát ilyen ez, de hát ilyen az élet, az univerzum, amiben élünk. Én ezt rakom ki vizuálisan, ahogy tudom. Filozófusok ezt biztosan jobban meg tudják fogalmazni, én megfestem. Ehhez értek, alkotóként ez a feladatom.

A legújabb képeiden visszaszorult a figuralitás

Az arc- és testábrázolásban jócskán van önzés. A figurák szolgálnak, ezért én a vonalat tartom most elsődlegesnek. A világra rácsodálkozást – amit szeretnék megmutatni – pontokban és vonalakban most jobban ki tudom fejezni. Ezért hagyom el az olyan konkrétabb kifejezésmódot, hogy most orrot látunk, arcot látunk, szemet látunk. Mert úgy sokkal inkább kisajátítjuk magunknak azt a képet, amit mi szeretnénk. Anélkül is megtaláljuk a mi világunkat, sőt, amit én észreveszek a világ létezéséből, azt most így szerintem jobban át tudom adni.

Hol alkotsz, van valami nyugalmas helyed, van műtermed?

Otthon alakítottam ki magamnak egy műtermet. Sokáig szenvedtem vele. A megfelelő fények megtalálása sok időbe telt, és nem kevés pénzt, energiát és kísérletezést igényelt, mire megtaláltam a megfelelő fehér fényt. Olyan fehér fényt kellett találnom, amiben jól látom a színeket. (Megsúgom, hogy 4000 Kelvin feletti fény az már elég jó – nevet.)

Méltatóid itt a kiállításon összefüggésbe hozták a származásodat és a művészetedet. Te mit gondolsz erről?

A cigányságom nagyon fontos számomra, de lényegtelen a származás alkotói szempontból. Onnan nézve elsősorban művész vagyok: Balogh Tibor alkotó vagyok, aki cigány.

 

A Gallery8 Balogh/Amaro/Line című kiállításán a titokban készült, és régóta rejtegetett festményeket, valamint az Amaro Drom újság számára tervezett borítókból egy válogatást mutatnak be. A kiállítás 2015. március 6-áig tekinthető meg.

Pantokrátor I.++

Pantokrátor I.

 

baloghtiborBalogh Tibor 1975-ben Fehérgyarmaton született. Állami gondozásban, a Tiszadobi Gyermekvárosban nőtt fel. Az első roma művész, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika szakán szerzett diplomát, 2005-ben. Diplomamunkája rézkarc-sorozat, amelynek alkotásain gyerekkori vidéki – elsősorban tiszadobi – élményeit egyetemi éveinek új helyszínével, a budapesti nyolcadik kerület látképeinek töredékeivel montírozta össze. Tanulmányait követően az első fontos bemutatkozása a Műcsarnokban megrendezett Elhallgatott holokauszt kiállításon volt, 2004-ben. 2007 és 2010 között, Balogh, egészen a lap megszűnéséig, az Amaro Drom – Roma Magazin tervező-grafikusa és borítóinak alkotója volt. 2010-ben az Arc plakátpályázaton Hungipsy című plakátja a Kisebbségi kategória első helyezettje lett. Manapság elsősorban olajfestményeken dolgozik, amelyek emlékeit, fénykép-archívumának kép-részleteit, barátainak és alkotótársainak portréit, az urbánus környezet töredékeit, valamint roma alakok és természeti megfigyeléseit vegyítik nagyméretű, színes és virtuóz montázsokba.

 

A Gallery8 – Roma Kortárs Művészeti Teret az Európai Roma Kulturális Alapítvány (ERCF) hozta létre. A Gallery8 célja, hogy fiatal roma művészek innovatív projektjeit és kísérleti jellegű, interdiszciplináris munkáinak kidolgozását segítse elő.
Mátyás tér 13., Nyitva: szerda, csütörtök, péntek 10.00 – 15.00.
Honlap: http://gallery8.org

Comments are closed.

Videó