W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!

A valósággal való egyezés nem a véletlen műve: The Érpatak Model [444]

Az érpataki modell hatodik évében a kiszolgáltatottság és az alávetettség az élet mindennapos része. Most film készült belőle. Itt az előzetes.

divatdiktator

Divatdiktátor

A holland rendező, Benny Brunner, és a német riporter, Keno Verseck filmje, Az Érpataki modell (The Érpatak Model)  Magyarországon ezen a héten lesz látható először a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (Budapest International Documentary Festival) műsorán.

A készítők 2014 januárja és májusa között négy hónapot töltöttek el a községben, és lesújtó képet tárnak a néző elé az érpataki önkényről és reménytelenségről. A hatást végig szinten tartja a historikus jelmezeiről ismert Orosz Mihály Zoltán karaktere, aki 76 percen keresztül Döbrögiként masíroz, utasít, és önkényeskedik a településen.

A Jobbik által támogatott Orosz láthatóan nagy lelkesedéssel állt bele a filmbe, már a nyitó jelenetben maga mutatja be a modellt, ami persze nem bonyolult: a városvezetés a „rendet” képviseli a liberális egoizmussal szemben. A település lakóit egyetlen szempont szerint sorolja két csoportba: az érpataki jogok és normák szerint élőket építőknek, az ezt megtagadókat rombolóknak nevezi.

Építő az, aki nem kérdőjelezi meg, milyen közmunkára állítják be. Aki nem szól vissza, ha a „megfelelő”” munkavégzés érdekében folyamatosan filmezik, ha hólapátolás előtt megszondáztatják vagy mikor regisztrálják munkaeszközét, nehogy eszébe jusson elemelni egy seprűt. Építők a mezőőrök, akik a januári hószállingózásban rendőrt hívnak a biciklijén fát gyűjtögető asszonyra, hogy aztán megelégedetten távozzanak, mert a Főnök örülni fog. A polgármester maga koordinálja a munkát, dönt arról, ki megy, ki marad, és építi példás csapatát. „A megkülönböztetés érdem, nem pedig faji vagy politikai hovatartozás szerint történik”, mondja a Főnök, és ennél nagyobb hazugság a film végéig nem is hangzik el. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: 444

A film vetítési időpontjai a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon:

2015. szeptember 23, szerda: Uránia 2. emelet l Nagyterem l 18.15
2015. szeptember 26, szombat: Uránia Nemzeti Filmszínház l Díszterem l 17.15

 

Comments are closed.

Videó