W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

A szélsőségeseket és a romákat is elítélte a bíróság

Csaknem minden vádlottat elítélt a Ceglédi Járásbíróság a három évvel ezelőtti ceglédi „pogrom” kapcsán indult büntetőper kedden kihirdetett nem jogerős ítéletében.

cegled_hvg_stiller_akos

Igazoltatás Cegléden
Fotó: Stiller Ákos – HVG
Cikkünk az akkori eseményekről itt olvasható

A Cegléden 2012. augusztusban történt cigányellenes felvonulás résztvevői közül hetet közösség tagja elleni erőszak miatt mondott ki bűnösnek a bíróság. A vádlottakra – akik a már feloszlatott Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai és szimpatizánsai voltak – egy és másfél év közötti börtönbüntetéseket szabott ki a Járásbíróság, és annak végrehajtását két évre felfüggesztette.

A bíróság elítélte azokat a roma embereket is, akik eredetileg az ügy sértettjei voltak, aztán lettek vádlottak. A 13 roma vádlott közül a bíróság két embert felmentett, 11 embert csoportosan, köznyugalmat súlyosan megzavarva, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt bűnösnek ítélt. Ők 6-10 hónap közötti, egy évre felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

A roma vádlottakat Dr. Udvari Márton, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje képviselte. Udvari szerint üdvözlendő, hogy a közösség tagja elleni erőszak tényállását a bíróság igazoltnak látta, ugyanakkor azzal nem ért egyet, hogy a sértetteket is bűnösnek ítélték. Az ügyvéd elmondta: a bíróság elismerte, hogy a romák védték önmagukat, de az ítélet szerint fellépésük túllépte a jogos védelmi keretet.

2012. augusztus 18-án este a Pest megyei Cegléden a vádlottak közül sokan a Kékkő utca egyik házának udvarán gyülekeztek, majd este 10 óra körül 20-30 fős, hasonló ruházatot viselő, alakzatban együtt mozgó csoporttal a Présház és a Puttony utcában felvonultak. A vonulással az utcában élő romák között félelmet keltett  az ostort csattogtató, petárdákat dobáló, cigányellenes szöveget kiabáló tömeg.

A vádirat szerint a ribillióra a környező utcákból összegyűlt helyiek baseball ütőkkel, kapákkal, kaszákkal és botokkal vonultak fel a 20-30 fős szélsőségesekkel szemben, akik miután meglátták a romákat, elmenekültek. A cselekmény során személyi sérülés nem történt – egyik oldalon sem. A bírósági döntés nem jogerős, valamennyi vádlott fellebbezett.

kapcsolódó:

Pattanásig feszült a helyzet Cegléden: “országos mozgósítás” a “polgárőröknél”

Feloszlatták a Szebb Jövőért Egyesületet

 

Comments are closed.

Videó