W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dzsukel

A romatelepre most kell segítség [Kettős Mérce]

A Formáljuk a Jövőt csoport önkéntesei több mint másfél éve végeznek közösségszervező munkát a Heves megyei Gyöngyöspatán. Eleinte családok konyháján, mostanra pedig egy kétszobás, bérelt vályogházban végeznek foglalkozásokat felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt. Önkéntes munkájuk révén próbálnak olyan feladatokat elvégezni, amelyekről a magyar állam teljesen lemondott: többek között gyerekek képességfejlesztésével foglalkoznak.

faja3

A Formáljuk a Jövőt gyöngyöspatai gyerekekkel foglalkozik, meséljetek picit a tevékenységetekről és a csoportotokról!

Galicza Pál: Szeptemberben lesz két éve, amikor Hámori Évi és Pletser Ági elkezdett lejárni Gyöngyöspatára.  A fő programpontok azóta se változtak: először a  felnőttekkel kerámiázunk és csevegünk, aztán délután a gyerekeknek tartunk  egy játékos, vegyes foglalkozást, amibe sok minden belefér, kezdve kézműves foglalkozástól a  verstanuláson, színjátszáson át a meseolvasásig. Gyakran hívunk vendégeket is, kettős céllal: egyrészt, hogy a telepen élők találkozzanak olyan emberekkel, akikkel amúgy nem, másrészt, ugyanez fordítva, hogy a városi emberek is lássák, hogyan élnek emberek csak egy órányira Pesttől. Ez a Látogató Program.

Évi eredetileg keramikus, ő a csapatunk motorja, az ő lelkesedése indította el a programot. Ági elképesztően energikus és optimista és remekül szót ért a telepi emberekkel, egyszerre pszichológus, szociális munkás és marketingmenedzser.

Balogh Jani első pillanattól velünk van, versrajongó pénzügyes, aki hajlandó időt áldozni akár adminisztratív teendőkre, akár a gyerekekre, akik imádják.  Engem Évi keresett meg, akivel már korábban együtt dolgoztunk hasonló témákban. Én amúgy matematikával foglalkozom, szóval inkább (de nem csak) ilyen jellegű témákkal egészítem ki a foglalkozásokat.

faja2Szerencsénkre újabb csapattagok érkeztek az elmúlt hónapokban. Nemrég csatlakozott Besenyei Anna, aki nyelvtanárként sok olyan pedagógiai módszert hoz, amivel kiegészíti a fejlesztő munkánkat. Borsi Éva első pillanattól olyan kapcsolatban van a gyerekekkel, mintha mindig is ott lett volna. Sós Kata és Nagy Eszter fantasztikusak a gyakorlati dolgokban, ha ők nem lennének, lehet, hogy ránk dőlne a házikó. Atyimov Kitti egyetemista még, ezért kevés ideje van, de elindított a gyerekekkel egy újságot, amit ők fognak szerkeszteni. Rákosi Éva fejlesztő pedagógus, egyéni fejlesztést tart.

Mivel oly kevés inger éri ezeket a gyerekeket, szinte bármit csinálunk együtt, az fejlesztés, és emellett a gyerekek imádják. Meglepő látni, hogy mennyire lelkesek még olyan „iskolaszagú” feladatok iránt is, mint a verstanulás vagy akár a matekfeladatok. És ezek azok a gyerekek, akiket a közhiedelem szerint nem lehet tanítani. Azt is hozzá kell tenni, hogy bár keveset tudnak, szociálisan nagyon jól fejlettek, barátságosak és könnyű szót érteni velük.  Szóval, amit mi csinálunk, abban nincsen semmi bonyolult; ami nehéz: időt szánni, szervezni, pénzt koldulni…

Az alapelvünk az, hogy mi közösséget akarunk építeni, és meg akarjuk tanítani a telepen élőknek, hogy az nem a világ rendje, hogy ők nyomorban, kitaszítva élnek – ezen változtatni lehet és kell is.

Persze érzékeljük, hogy ez a megközelítés ellentmondásos, hiszen mi odamegyünk segíteni, azzal a szándékkal, hogy nélkülünk is tudjanak segíteni magukon. Miközben ez az ellentmondás valódi, és gyakran bele is ütközünk, mégis úgy érzem, ez az alapelv helyes. Az is segítség, és rövid távon kétségtelenül látványosabb, ha kifizetjük a gyógyszert vagy ruhát viszünk, pláne, hogy ők is ezt várják tőlünk. De ha (csak) ezt csináljuk, akkor valódi változás nem lesz. Évinek az az álma – ami egyelőre csak álom -, hogy hosszútávon egy társadalmi vállalkozás fogja eltartani a programunkat, és egy idő után fokozatosan a helyiek kezébe adjuk az irányítását. A TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ

Forrás: Kettős Mérce

A Formáljuk a Jövőt csoport magánadományokból tartja fenn magát, most komoly anyagi nehézségeik vannak, mely tevékenységük folytatását is veszélyezteti.
Elsődleges fontosságú lenne a ház felújítása, ahol a tevékenységek zajlanak. Nagy szükségük lenne a villamos vezeték felújításához értő szakemberre, és nagyon fontos lenne bevezetni a vizet is, hogy a legalapvetőbb higiéniát tudják biztosítani.
Aki szeretne és tud segíteni, az az eredeti cikkben megtalálható információk alapján tudja megtenni.

 

Comments are closed.

Videó