W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

A romákra kiszabott szabálysértési bírságok tendenciái

Méltányos büntetés-e húszezret fizetni egy utcán eldobott csikkért, vagy két napot ülni kilencszáz forint értékű korhadt gally guberálásáért? Szerintünk nem.

birsag_naricikk

Az elmúlt hónapokban akárhol fordultak meg az országban a Roma Sajtóközpont (RSK) munkatársai, Szolnoktól Salgótarjánig valahogy mellékesen mindig előkerült egy-egy, az adott család hétköznapjait megkeserítő bírságolási történet. Az ötödik-hatodik kísértetiesen hasonló sztori után végül arra kértük az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat aktivistáit, hogy néhány hónapig rögzítsék a környezetükben tudomásukra jutó bírságolási ügyeket. Természetesen szó sem volt tudományos mélységű kutatásról, csak arra a kérdésre szerettünk volna választ kapni, hogy mennyire általános jellegű problémáról van szó. Végül több mint félszáz településről közel száznegyven eset futott be hozzánk.

A helyszíni látogatásaink alapján azonban nyugodt szívvel állíthatjuk: ez csak a jéghegy csúcsa. Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön gyakorlatilag bármelyik, romák által az átlagnál sűrűbben lakott településen nehezebb olyan felnőtt romát találni, akinek nem volt még valamilyen bírsága, mint akinek igen.

Mezőszemerén, Tiszavasváriban, Tarnaleleszen, Olaszliszkán, Ónodon, Hajdúböszörményben, Sarudon stb. elég csak végigsétálni a roma telepeken, és sorban hozzák ki az emberek a jobbára befizetetlen csekkeket és büntetőcédulákat.

Kopott gumi, korhadt fa

Az esetek közel negyven százalékában biciklivel kapcsolatos bírságokat kapnak a romák, legalábbis az RSK-hoz befutott ügyek alapján. Ezek közül is a leggyakrabban a bringák felszereltsége okozza a gondot. A macskaszem, a lámpa, a csengő vagy a sárhányó hiánya mellett nagyon sokszor a gumi kopottsága is szemet szúr a rend éber őreinek. Az RSK munkatársa, Kadét Ernő teljes cikke itt olvasható.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGAINK ITT

Eredeti megjelenés: Magyar Narancs

Comments are closed.

Videó