W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Prikezsia

A rezsi áldozatai – kilakoltatás Kőbányán

A Kőbányai Önkormányzat egy héttel a téli kilakoltatási moratórium kezdete előtt utcára tett egy háromgyermekes családot.

AVM_kobanya141124

Fotó: Udvarhelyi Tessza / AVM

Hétfőn délelőtt 15 ember – a kilakoltatás alatt álló három gyermeket nevelő asszony ismerősei és szimpatizánsai, köztük hajléktalan aktivisták – erőszakmentes élőlánccal próbálták megakadályozni a család kilakoltatását egy kőbányai önkormányzati bérlakásból. A végrehajtó a család támogatóit látva rendőri erősítést hívott. A nagy számban megjelenő készenléti rendőrség dél körül eltávolította a kilakoltatás ellen tiltakozó embereket, majd szabálysértési eljárást indított ellenük. Ezután kilakoltatták a családot, bútoraikat, személyes tárgyaikat azonnal elszállították.

A ma kilakoltatott asszonnyal az önkormányzat 2007-ben bontott szerződést egy egyszeri, kisebb összegű lakbérelmaradás miatt. A lakásért viszont a szerződésbontás után is fizetni kellett ún. lakáshasználati díjat, ami a rendes bérleti díj többszöröse. Az önkormányzat hét éven keresztül ilyen megemelt díjat szedett a lakásért. A Város Mindenkié csoport (AVM) közleménye szerint ez alatt az idő alatt az önkormányzat nem adott lehetőséget az adósság vagy a szerződéses helyzet rendezésére, ezzel folyamatosan kiszolgáltatott helyzetben tartotta a családot. Az AVM leszögezte: a család rezsi-, illetve lakbérhátraléka a magyarországi viszonyokhoz képest egyáltalán nem nagy: a lakbérelmaradásuk a novemberi hónappal együtt kb. 100.000 forint. Közműtartozásuk ennél magasabb, de kezelhető lett volna az önkormányzat adósságkezelő szolgáltatásán keresztül, ha a szerződésbontás miatt a család nem került volna ki a szolgáltatásra jogosultak köréből.

A ma kilakoltatott három gyermek közül kettő súlyos pszichiátriai beteg egy korábbi családi tragédia miatt, folyamatos kezelés alatt állnak. Az anya a folyamatos felügyeletre szoruló gyerekeket egyedül neveli, ezért nem tud elmenni dolgozni, és nem tud piaci alapú albérletet megfizetni.

Magyarországon törvény tiltja, hogy pusztán anyagi okok miatt (például hogy a szülő nem tudja fizetni a lakhatásukat) emeljenek ki gyermekeket a családjukból. Az elhelyezés nélküli kilakoltatás során mégis nagyon gyakran ez történik. Ráadásul az intézményi gondozásba vétel sokkal többe kerül az államnak, mint a család szociális támogatása.

A kerületben több mint 300 önkormányzati bérlakás üresen áll, és Kőbányán az AVM-mel együttműködésben már két üteme is megvalósult egy „Elsőként lakhatást” programnak.  Az AVM ezúttal nem tudta megakadályozni a kilakoltatást. A most kiürített lakást le fogják bontani, ezért valószínűleg évekig üresen fog állni.

Az index videója a kilakoltatásról:

A kilakoltatott család (az AVM felvétele):

 

Comments are closed.

Videó