W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

A Nemzeti Elkülönítés Rendszere

“Az esélyegyenlőség elősegítése, a szegregáció felszámolása miatt volt szükség a közoktatás államosítására.”  VS. “integrációs feladatok végrehajtására sem lehetősége nincs, sem pedig nem is látja jelenleg szükségesnek.”

A Népszabadság újságírója, Ónody-Molnár Dóra cikke szerint a kormány csak nyilatkozatok, nemzetközi konferenciákon való megnyilvánulások szintjén elkötelezett az iskolai szegregáció felszámolása mellett. Az újságíró annak az esetnek alapján vonja le következtetéseit, amelyről mi is sokszor beszámoltunk, legutóbb itt.

KLIK

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) 2011-ben pert indított egy korábban bezárt, majd újranyitott cigánytelepi iskola ügyében. Az iskolát egyébként a sajtóhírek szerint szintén a CFCF miatti pertől tartva, 2007-ben zárta be az önkormányzat. Akkor a roma diákokat a városi iskolákban helyezték el. Aztán a város önkormányzata megegyezett a görögkatolikus egyházzal, amely újraindította a “cigányiskolát”.

Időközben az egykori önkormányzati iskolákat államosították, melyek fenntartója a KLIK lett, teljes nevén Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A KLIK-et az alapítvány perbe hívta, vélhetően azért, ha sikerrel járnak, és bezárják a gettóiskolát, a KLIK-nek fontos szerepe lesz a gyerekek későbbi oktatásában.

A KLIK egy éve értesült a perben játszott szerepéről, de csak az ítélethirdetés napját megelőző este adott be ellenkérelmet, arra hivatkozva, hogy nem jogutódja a korábbi intézményfenntartóknak. Ezzel azonban csak az ítélethirdetés időpontját tudta eltolni: február 28-án kihirdetik.

De nem ez a lényeg: A KLIK szerint a „felperes által elvárt különös integrációs feladatokat nem óhajt végrehajtani, mert arra sem lehetősége nincs, sem pedig nem is látja jelenleg szükségesnek”.

Az állam nem aggódik az iskolai elkülönítés kialakulása miatt sem: „Bár a keresetlevél amolyan „jogpozitivista” hozzáállással az integráció proaktív megvalósítását tartja szükségesnek, tisztelettel jelezzük, hogy csak a KLIK-rendelet szerinti feladatok teljesítésében vagyunk érdekeltek. Nem vagyunk azonban amolyan „integrációs purifikátorok”, akik – ahogyan azt a keresetben felperes elvárná – egyfajta proaktív hozzáállással azt lessük, hogy nehogy valahol kialakuljon a szegregációnak a veszélye”. – áll a beadványban.

Balog Zoltán miniszter és Hoffmann Rózsa államtitkár szerint az esélyegyenlőség elősegítése, a szegregáció felszámolása miatt volt szükség a közoktatás államosítására.

Ónody-Molnár Dóra cikke a Népszabadság online-on olvasható

Hozzászólás

Videó