W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

A nagy bőgős – Rácz Ödön szólólemeze a Deutsche Grammophonnál

A világhírű német komolyzenei kiadó, a Deutsche Grammophon nagybőgőre komponált műveket tartalmazó szólólemezt adott ki, ami önmagában is nagy szó, de számunkra még nagyobb öröm, hogy a Bécsi Filharmonikusok tagja, Rácz Ödön jegyzi az albumot.

ödön-racz_cover

A Concertos for Double Bass – azaz nagybőgőversenyek című lemezt a Liszt Ferenc Kamarazenekarral vette fel a budapesti muzsikus családból származó 35 éves művész. Az albumon Mozart és Haydn kortársai, Vanhal és Dittersdorf, valamint a nagybőgő Paganinijeként ismert Bottesini 3-3 műve hangzik el.

A világhírű karmester, Zubin Mehta így vélekedik Rácz Ödönről és új lemezéről:

“Nagy örömmel hallgattam Rácz Ödön csodálatos lemezét. Egy igazi virtuózt hallunk, aki csodálatos hangokat csal ki a hangszerből, meggyőződésem, hogy ez a felvétel elősegíti, hogy a nagybőgő szólóhangszerré váljon.”

A Magyar Narancs zenei kritikusa, László Ferenc így méltatja a lemezt:

“A Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rolla János és kollégái lemezkészítői aranykoruk múltán is jó adottságú zenekarnak bizonyulnak e versenyművek felvételén, még ha nem is tudnak mindenütt lépést tartani a nagybőgős, helyesebben a nagy bőgős gyakran előreiramló virtuozitásával.”

Rácz Ödön pedig így kommentálta facebook oldalán a lemez megjelenését:

“Nagyon boldog vagyok!
Elsősorban Istennek köszönöm,hogy megadta számomra ezt a lehetőséget! Neki köszönhetek mindent!
Köszönöm valamint a Deutsche Gramaphon lemezcégnek, hogy egy új fejezetet nyitottak a nagybőgő számára!
Köszönöm a Liszt Ferenc kamarazenekarnak fantasztikus játékukat!
Köszönöm Rácz Barnabás önzetlen szponzori segítségét! Valamint Kálmán Zsuzsanna áldozatos szervezői munkáját!!!
Köszönök mindenkinek mindent!
Sok örömöt kívánok mindenkinek a lemez hallgatásához!!!”

Rácz Ödön 1981. szeptember 6-án született Budapesten. Nagybőgő-tanulmányait 1990-ben kezdte a Tóth Aladár Zeneiskolában. 1990 és 1996 között több ízben már szólistaként is fellépett az iskola zenekarával, fesztiválokon és koncerteken. 1996-ban felvették a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol 2000-ben végzett. 1996-ban megnyerte a Ki mit tud? országos zenei vetélkedőt a klasszikus zenei kategóriában. 2000-ben az Euro Grand Prix Nemzetközi Zenei Fesztivál keretében Európa nyolc legjobb fiatal zeneművésze közé választották. 2001-től a bécsi zeneakadémia művészképzőjében folytatja tanulmányait, a következő évben első helyezést ér el az intézmény szólistaversenyén és elnyeri a Johann Prunner nemzetközi nagybőgős verseny zsűrijének különdíját. 2003-ban harmadik helyen végzett az ARD Nemzetközi Nagybőgős 2004-ben felvették a világ egyik legrangosabb együttesébe, a Bécsi Filharmonikusok tagjai közé. Három évvel később többedmagával megalapítja a The Philharmonics nevű együttest, a zenekar szólistáival. 2008-tól tagja a Fritz Kreisler Kamarazenekarnak, valamint tanít a Salzburgi Nyári Akadémián. 2009 óta Rácz Ödön a Bécsi Filharmonikusok szóló nagybőgőse. (koncert.hu)

A lemezbe a művész weboldalán bele lehet hallgatni.

Egy korábbi felvételen Rácz Ödön és a Philharmonics:

 

Comments are closed.

Videó