W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dik!, Dzsukel

A magyar rendőröket nem érdeklik, Bécsben díjat kaptak a túlbírságolt romák [HVG]

Idén a SozialMarie 15 díjazottja között egy magyar kezdeményezés is volt, a Roma Sajtóközpont Nincs rajtuk kalap című romák elleni rendőri túlkapásokat gyűjtő programja. A hvg.hu tudósítása a bécsi díjátadóról. 2005 óta 420 ezer eurót (több mint 127 millió forintot) osztott ki a Sozialmarie olyan osztrák, magyar, horvát, cseh vagy szlovák projekteknek, amelyek szociálisan valamilyen formában hátrányos helyzetben élők problémáit próbálják könnyíteni.

10

Tiszavasvári barátaink, Bella és Anikó a díjjal
Kép: SozialMarie

“A rendezvény után kéretik leadni a névjegytartó badge-eket!” A Sozialmarie-díjátadó talán a világ legkülönösebb jótékonysági rendezvénye, ahol most már 11 éve szociális kezdeményezéseket díjaznak, méghozzá úgy, hogy nem csak a szépen kiöltözött projektvezetőket látják szívesen, de sok szeretettel meghívják azokat is, akik még életükben nem járhattak díjátadón – de még Bécsben sem.

Az ORF Funkhausban (az oszrák közrádió épületében) évről-évre megrendezett eseményen azért kérték vissza a badge-eket idén, hogy jövőre is fel tudják használni: „Amúgy is csak kidobnátok a szemétbe” – mondta a meghívottaknak a műsor házigazdája két felkonf között. A gesztus pedig nem garasoskodás, hanem szimpla környezettudatosság illetve a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség. Arra ugyanis nem sajnálta a pénzt az osztrák szervezet, hogy a projektek egész pereputtyát vendégül lássák: így a bécsi Karlsplatztól egy kőhajításnyira található rendezvényterem csurig megtelt vendégekkel, köztük egy vakvezető kutyával, két csecsemővel, több gyermekkel, de még egy anyóssal is, a magyar díjazott Roma Sajtóközpont ugyanis a szervezet képviselőin kívül egy roma családot is kivitt magával, a szlovákok pedig hét hajléktalannal érkeztek. (És velünk jött Setét Jenő is, az Ide tartozunk Roma Közösségi Hálózattól, hiszen roma aktivistákkal közösen csináltuk a projektet – RSK)

01

A Keleti Pályaudvarról indultunk Bécsbe

Rácsodálkoztak az osztrákok az abszurd magyar rendőrségi gyakorlatra a romákkal szemben: mindenféle piszlicsáré okkal magas összegekkel bírságolják őket: egy papírzsebkendő eldobásáért 50 ezer forint  , vagy a tilosban való gyalogos átkelésért húsz: ezt egy olyan faluban, ahol nincs is zebra. Az RSK még számos ilyen eset leleplezésével próbálja felhívni a közvélemény, de a rendőrség figyelmét is a túlkapásokra, ezeddig hiába […] A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: HVG online

02

03

Bécs – főpályaudvar, Horváth Árpád és fia, Horváth Árpád jr. Tiszavasváriból, és Setét Jenő roma polgárjogi aktivista

04

Nincs helye a rasszizmusnak – hirdeti a plakát a belvárosban

05

Várakozás a díjátadóra az Osztrák Rádió épülete előtt
Kép: SozialMarie

06

There is no cap on – Nincs rajtuk kalap

07

Van rajta kalap! Kadét Ernő átveszi a díjat.
Kép: SozialMarie

11

 

Comments are closed.

Videó