W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

A legszegényebbeket és a legtöbb cigányt kizárja a csok [Index]

A családokat páratlanul nagy összeggel segítő új családi otthonteremtési kedvezmény a legnagyobb szegénységben élőknek valószínűleg nem jelent segítséget. A kedvezmény elsősorban a középosztálynak, illetve annál jobb körülmények között élő magyaroknak segít majd, és több olyan eleme van, ami kizárja a legnyomorultabbakat. Ugyanis olyan feltételeket támaszt, amiket ők nem tudnak teljesíteni.

csok

– nem kaphat csokot, aki közmunkából él

– nem kaphat csokot, akinek az igénylést megelőző fél évben nem volt munkaviszonya

– nem kaphat csokot, akinek olyan jelentősebb tartozása van, amit a központi hitelinformációs rendszerben nyilvántartanak

– nem kaphat csokot, akinek az igénylést megelőző két évben nem volt TB-je

A meglehetősen bonyolult feltételrendszerhez szabott, és rendkívül csábító új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) jelentős összegekkel támogatja azokat a gyerekes magyarokat, akik lakást szeretnének építeni vagy venni. A program január elsején beindult, pedig egyes részletei még kidolgozásra várnak.

A jelenleg ismert formájából egyértelműen látszik, hogy nagyon sokan nem tudnak majd részt venni benne, például a legszegényebb magyarok, akik az Eurostat 2013-as adatai szerint a társadalom egyharmadát teszik ki, és akiknek jelentős hányada cigány.

Gyakorlatilag kizárják a cigányokat

Nem úgy kell elképzelni a kizárást, hogy a törvény szövegezői azt mondják: ha cigány vagy, vagy szegény vagy, esetleg szegény cigány vagy, akkor te nem kaphatsz csokot. Hanem olyan feltételeket támasztanak, amelyeket a jövedelmi szempontból a társadalom alsó részén élők képtelenek teljesíteni.

Az Index Havas Gábor szociológust, Lakatos Bélát, Ács polgármeserét, Setét Jenő aktivistát, L. Ritók Nóra pedagógust kérdezte meg a témáról. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Index

 

Comments are closed.

Videó