W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

A közmunka csapdába zár, és újraépíti a feudalizmust [444]

A Költségvetési Tanács megbízásából az MTA Közgazdaság-tudományi Intézete készített átfogó kutatást a közmunkaprogramról. A tanulmány szerzői közül Molnár Györggyel és Cseres-Gergely Zsomborral beszélgetett a 444.

kozmunkabujocska_cov

  • A kormány sikerpropagandájának fontos eleme a közmunka.
  • Állításuk szerint ezzel tömegeket sikerül visszavezetni a munka világába.
  • Egy friss kutatás szerint viszont erről szó nincsen. Sőt, a legtöbb közfoglalkoztatásról hangoztatott állításnak pont az ellenkezője tűnik igaznak.

Az egész nem most kezdődött

Ahhoz, hogy megérthessük a helyzetet, messziről kell indulni. A két kutató szerint a probléma évtizedek óta jelen van, Magyarországon tartósan alacsony az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatottsága. A foglalkoztatáspolitika a rendszerváltás óta állandó tűzoltómódban van, a sokkszerű privatizáció után rengeteg munkahely szűnt meg, a kormányok pedig nem átképzési és rehabilitációs kísérletekkel próbálkoztak, hanem úgy döntöttek, hogy kiszívják a munkanélkülivé vált embereket a munkaerőpiacról. A korkedvezményes- és a rokkantnyugdíjazás lett a megoldás.

E mellé pedig nem társult kellő hatékonysággal működő munkaügyi ellátórendszer, ami létezik, annak a funkciója elsősorban a pénzbeli juttatások kifizetése lett, a kivezetést segítő eszközök alkalmazása háttérbe szorult.

Molnár György szerint az eddigi döntési hibák legfőbb oka az volt, hogy a kormányok döntő többsége mindig azt gondolta, hogy az alacsony iskolázottságú emberek alacsony foglalkoztatottsága kizárólag a kínálati oldal problémája, azaz a probléma csak a munkanélküliek oldalán van, ezért a keresleti oldalon nem is kell beavatkozni a rendszerbe. Az Orbán-kormány pedig erre a magyarázatra dobott rá még egy nagy lapáttal.

„Annak ellenére, hogy a dolgok elég rémisztő irányt vettek az utóbbi időben, nem arról van szó, hogy most kiűzettünk volna a Paradicsomból, és előtte minden remek lett volna. Hanem az történt, hogy iszonyatosan magas labdát kapott most az a kormány, amin belül láthatólag vannak olyanok, akiknek zsigerileg van problémájuk a szegényekkel, és azt gondolják, hogy mindezt erőből kell megoldani.”

– mondja Cseres-Gergely Zsombor, aki szerint nagyon hosszú évek mentek el kényelmes, langyos semmittevéssel, amikor a kormányok nem gyűjtöttek információkat a valós viszonyokról és a meglévő szolgáltatásokat sem működtették megfelelő színvonalon. Horváth Bence fontos cikke itt olvasható teljes terjedelmében.

Forrás: 444

Comments are closed.

Videó