W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Sukár

“A körút másik oldala” – cigány fiatalokkal lehet bejárni a Nyóckert [hvg]

Zálogház, sörgyár, cigányzenész-szövetség. Roma fiatalokkal jártuk be a VIII. kerület olyan részeit, ahova sokan be sem merik tenni a lábukat. A városi sétának elsősorban a gimnazisták a célközönsége, de most amerikai turisták is voltak a csoportban.

8_tury_gergely_hvg03

Fotó: Túry Gergely / HVG

Csöves, cigány, drogos, fegyverkereskedő – ezek a kifejezések jutottak eszébe elsőre a diákoknak a “Nyóckerről”. Duka Andrea Annamária ezzel a “mi jut eszedbe?” asszociációs játékkal indítja az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány túráját. A roma és nem roma fiatalokat egymáshoz közelebb hozni próbáló szervezet VIII. kerületi sétája pedig az ehhez hasonló sztereotípiák megtörését célozza.

A séták vezetői roma fiatalok, akik önkéntesen segítik az Uccu munkáját. László Flóra, az alapítvány ügyvezetője szerint programjaik hitelességét ezeknek a fiataloknak köszönhetik, annak, amit ők bemutatnak saját identitásukból. Kiemelten fontosnak tartja a foglakozások alatt kialakuló párbeszédeket, melyek “ritka alkalmat nyújtanak egymás megismerésére”.

A túra szimbolikus helyszínről – “a körút másik oldaláról” – a Népszínház utca végétől indul. 20 amerikai turista valószínűleg igazi kuriózum a környéken, ők viszont láthatóan nem szeppennek meg a zebra másik oldalán sem. Folyamatosan idegenvezetőjüket, Varga Attilát figyelik, rá sem hederítenek a mellettük tarka szoknyában a földön ülő roma asszonyokra.

A túra végén megkérdezem tőlük, hogy a Népszínház utcában vagy a Kálvin téren érzik-e magukat nagyobb biztonságban, de értetlenül állnak előttem. László Flóra szerint egyébként nincs is félnivalónk. Pedig a városnak ez a része 10 éve még tényleg veszélyesebb környéknek számított, azonban mára már csak a stigma maradt meg. A túra ezt a stigmát akarja kitörölni a fejekből. A cikk itt folytatódik.

Forrás: HVG online

Comments are closed.

Videó