W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Prikezsia

A kormány is cinkos a gyűlöletkeltésben [HVG]

A kormány a migránsok iránti “nyitottabb hozzáállás ösztönzését”, a “multikulturalizmus felé történő elmozdulás elősegítését” tervezi a 2014-2020-as időszakra szóló Migrációs Stratégiában. Legalábbis az Uniónak ezt írták, derül ki az Európa Tanács frissen nyilvánosságra hozott országjelentéséből.


mindenkit_gyulolunk

A jogállamiság védelmével foglalkozó Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) ötévente ad ki országspecifikus jelentéseket uniós tagországokról. Most Magyarország is sorra került, immár ötödször, és bár néhány változást pozitívnak értékelt a szervezet, az összkép lesújtó. Súlyos problémákra hívták fel a figyelmet – kiemelve a romák elleni sorozatgyilkosságot, a miskolci számozott utcaiak kiköltöztetését, a gárdisták erődemonstrációit, a menedékkérők, valamint LMBTQ-személyek jogérvényesülésének hiányosságait.

A független uniós szerv pozitívumként számolt be a Magyar Gárda 2009-es feloszlatásáról, majd ehhez is hozzátették, hogy alig egy hónap múlva megalakulhatott az Új Magyar Gárda a magyar hatóság tétlenkedése mellett.

A kormány is cinkos a gyűlöletkeltésben

A jelentés külön kiemeli a Jobbikot, mint olyan „radikális jobboldali populista pártot”, amely nyíltan él „romaellenes, homofób, idegenellenes” retorikával. A „büntetlenség klímáját” kialakító közbeszédért azonban nemcsak a Jobbikot teszik felelőssé, hanem „a gyűlöletbeszéd a teljes politikai palettán megtalálható” az ECRI szerint. Ezt azért tartják aggasztónak, mivel a verbális erőszak könnyen fizikai atrocitásokba torkollhat.

A„szélsőséges, náci csoportok” agressziójában az ECRI szerint cinkosok a kormányzati szervek is, mert nem lépnek fel elég gyorsan és határozottan olyan „puhább” ügyekben, amik szerintük gyűlöletre uszítanak. Ide sorolták Bayer Zsolt cigányokat állatnak nevező publicisztiáját, Kerényi Imre buzilobbizását, Szaniszló Ferenc antiszemita összeesküvés-elméleteit, és a Szaniszlót Táncsics-díjjal kitüntető Balog Zoltánt.

Hiába a hangzatos stratégiák, a cigányok helyzete nem javult

Az ECRI-jelentés legnagyobb hányada a cigánysággal foglalkozik, és általánosságban megállapítja, hogy a hangzatos kormányzati akciótervek és stratégiák ugyan léteznek, de a hatásuk szinte egyáltalán nem érezhető egyelőre.

Hosszan írnak a szegregált oktatás hátrányairól is, amit egyértelműen összekötnek azzal, hogy az ilyen körülmények között tanulók sokkal rosszabb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon. A jelentés szerint minden ötödik cigány szegregált iskolába jár, aminél még rosszabbul hangzik, hogy szintén csak 20 százalékuk tesz sikeres érettségit. A tankötelezettség leszállítása 18-ról 16 éves korra pedig rásegít a lemorzsolódásra, és növeli a képzetlen munkaerő nagyságát. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: HVG online

 

Comments are closed.

Videó