W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

A felzárkóztatás szimplán kamu [nol.hu]

A roma gyerekek közel kétharmada valamilyen szegregált oktatásban részesül ma Magyarországon. A nagyobbik részük olyan településeken él, ahol az integrált oktatás megteremtése csak akarat és szándék kérdése lenne, ezek hiányában tehát tudatos szegregációról beszélhetünk. Ilyen település az összes magyar nagyváros.

segr

Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár február 26-án, két nappal a nyíregyházi bíróság azon döntése előtt, mely első fokon kimondta, hogy a görög katolikus egyház szegregált iskolát tart fenn, interjút adott a Lánchíd Rádiónak. Ebben több olyan állítás is elhangzik, amely – ha más témáról fogalmazna meg hasonló kijelentéseket – már réges-régen jobb- és baloldalon egyaránt felzúdulást váltott volna ki. Nézzük hát:

„A 2010 előtti közoktatási rendszerben szinte kódolva volt – a területi egyenlőtlenségek okán –, hogy sok kisebb település, sok olyan helyzetben lévő település, ahol részben spontán, részben tudatos szegregáció történt, előállította ezeket a helyzeteket.”

dg

Daróczi Gábor

Ez az állítás a legnagyobb elismerést érdemelné, ha ebben a szellemben folytatná! Ugyanis, ahogyan az antidiszkriminációs törvény, úgy államtitkár úr is nagyvonalúan szemet huny a két teljesen különböző típusú szegregációt kiváltó ok felett. Mindegy, hogy mulasztás vagy aktív közreműködés következményeként tanulnak külön a roma diákok nem roma társaiktól, a helyzet jogellenes. A szükséges intézkedésekben sincs különbség: fel kell számolni akár a spontán, akár a szándékos szegregációt!

A görög katolikus egyházzal szemben pert nyerő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) helyzetét nagyban segíti, hogy a magyar törvények egyértelműen és határozottan tiltják a szegregáció minden formáját. Daróczi Gábor cikke itt folytatódik.

Forrás: Nol.hu

Hozzászólás

Videó