W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

„A csoportban van, aki általában naponta egyszer eszik” [hvg]

Van olyan gyerek, aki a szomszéd faluba is ritkán jut el, most mindenki a fővárosban szerepelt a Mátyás, a nem király című darabbal. A Bohócok a Láthatáron Csoport tavasz óta foglalkozik tizenegy hátrányos helyzetű csereháti fiatallal. Az eszköz a drámapedagógia, a fórumszínház, a slam.

Matyas_a_nem_kiraly_FazekasIstvan_HVG

Fotó: Fazekas István / HVG

„A főszereplő Matyi olyan kisfiú, akit megaláznak az iskolában és otthon sem figyelnek rá. Nagyon egyedül marad. Képzeletbeli barát segít neki valameddig, de az előadás végére elszökik a faluból.” A Mátyás, a nem király a 10-17 éves gyerekek problémáira és ötleteire épült. „A legtöbben nem családi helyzeteket, hanem a kisebb vagy a védtelenebb bántásáról szóló iskolai történeteket hoztak. Így alakult ki, milyen problémáról fog szólni az előadás” – mondta a Bohócok a Láthatáron Csoport vezetője, Feuer Yvette.

Egy nap két fagyi is

A projektben jellemzően mélyszegénységben élő családok gyerekei vesznek részt Tomorról, Selyebről, Lakról. A csapat helyi mentorokat is kapott: Novák Nóra és Siroki Viktor a Csereháti Roma Önsegítő Közhasznú Egyesület/(CSERÖKE) munkatársai. „A csoportban van, aki általában naponta egyszer eszik. Most a táborban napi háromszor tudtak. Ezt is tudni kell” – mondta Siroki Viktor a Stúdió K bemutatója utáni közönségtalálkozón. A pesti előadás az egyik utolsó állomás volt, korábban külön foglalkozásokon, majd az említett tíz napos táborban állt össze a “Mátyás”.

„Rengeteg számít, ha figyelünk rájuk. Lubickolnak a közös játék lehetőségében és elképesztő fegyelemmel próbálnak. Mindegy, ki jó vagy rossz tanuló” – mondta Feuer Yvette a közös készülésről. A Bohócok vezetője szerint mostanra összetartanak a gyerekek. A sokféle laki csapatban van ügyvédnek készülő friss kollégista, van, aki TEK-es rendőrnek készül és rapper-költőnek mondja magát, és van, aki autóversenyzés után neon zöld Lamborghinivel jönne vissza Magyarországra családot alapítani. „A csoportban több gyerek alacsony szociokulturális háttérből jön, de ők fejlődtek a legtöbbet.”

A tábor utáni első bemutató a laki kultúrházban volt, ezután vitték a darabot a Bánkitó Fesztiválra. „Borsodból jöttünk Bánkra, vastapsot kaptunk. Olyan volt ez nekem, mintha megnyertem volna az ötös lottót” – mondta erről Siroki Viktor. A bánki bemutatót a Stúdió K-ban a gyerekek is kiemelték.

„A Bánkitó tetszett legjobban, úsztunk, meg ilyesmi. A legjobb az volt, hogy sokan voltak, ahogy Lakon is. Meg hogy egy nap két fagyi is volt”.

Balkányi Nóra teljes cikke itt olvasható

Forrás: HVG online

kapcsolódó cikk:

Mátyás, a nem király

 

Comments are closed.

Videó