W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

A bíróság szerint a minisztérium is felelős a szegregáció fenntartásáért

A Kaposvári Törvényszék mai ítéletében megállapította, hogy az oktatásirányítás minden helyi és központi szereplője felelős azért, hogy az egyszer már jogerősen szegregáltnak minősített kaposvári iskola 2010 óta változatlan formában működhet.

20150425_1658845668_alaptvany05

Fotó: http://www.pecsiutisuli.atw.hu/

Elsőként állapította meg az Emberi Erőforrás Minisztériumának felelősségét bíróság a szegregáció fenntartásáért: az EMMI mulasztott azzal, hogy nem utasította a KLIK-et a szegregáció megszüntetésére. A szegregáció abbahagyására kötelezte a bíróság az alpereseket, de nem rendelte el az iskola bezárására épülő deszegregációt. Az ítélet nem jogerős.

A kaposvári Szentjakab telepen élő romák nagyrészt a közeli Pécsi Utcai Általános Iskolába járnak, ahol a tanulók elsöprő többsége roma. Az iskola továbbtanulási mutatói városi összehasonlításban rendkívül gyengék, az iskola homogén etnikai közeget alkot. Mindez azonban nem képezte vita tárgyát, hiszen az iskola jogellenes működését a magyar igazságszolgáltatás már 2010-ben jogerősen megállapította.

A jogellenes állapot megszüntetése elsősorban az érintett hatóságok feladata lett volna, azonban a 2010 óta eltelt időben se a kaposvári önkormányzat, se a minisztérium, se az állami iskolafenntartó, se a megyei kormányhivatal nem tett lépéseket ennek érdekében. A mai ítélet szerint a bíróság sincs abban a helyzetben, hogy kikényszeríthesse a helyzet rendezését.

Kegye Adél, a felperes Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) ügyvédje elmondta, komplex tervet dolgoztak ki, amely alapja lehetett volna a helyi deszegregációs folyamatnak, ennek részleteit helyben, a kaposvári közoktatás irányítói dolgozhatták volna ki. A bíróság ezt a kerettervet nem fogadta el. Az eljárás során nem derült ki, hogy mi szükséges ahhoz, hogy valódi és hatékony jogorvoslatot nyújtva a bíróság kötelezze az illetékes döntéshozókat egy jogellenes állapot megszüntetésére.

„Önmagában már az is elkeserítő, hogy egyáltalán pert kellett indítani a szegregációt kimondó jogerős ítéletet követően, mert semmi sem változott. Azt tapasztaltuk, hogy a helyzet megoldásáért nem tett senki semmit, miközben újabb és újabb osztályok kezdték meg tanulmányaikat egy olyan iskolában, amely minden pedagógusi jó szándék ellenére bezárja a diákokat a szegénység köreibe. Nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, hogy ennyit ér a Kúria ítélete.” – mondta el Kegye Adél.

A CFCF szerint az ítélet azt üzeni, hogy a jog valójában tehetetlen a szegregáló iskolákkal szemben. „A bíróságoknak megfelelő törvényi-szakmai felhatalmazásuk van a jogellenes elkülönítés megszüntetésére. Felelősségük abban áll, hogy hajlandóak-e alkalmazni ezeket annak érdekében, hogy érdemi változás következzen be az érintett diákok és családjaik életében. Az azonban világosan kiderült, senki sem akar integrálni, beleértve az alperes EMMI-t is. Kérdés, hogy az ítéletet miként magyarázza majd meg Európának Balog Zoltán miniszter, aki külföldön rendszerint a roma integráció érdekében tett erőfeszítéseit hangsúlyozza” – fejtette ki Daróczi Gábor, CFCF elnöke.

 

Comments are closed.

Videó