W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel

A baloldal és a „cigány-kérdés”: merre van az előre? [Dinamó Műhely]

Óriási hibának vélném, ha a baloldal a mostani kríziséből és zavarodottságából oly módon próbálna kitörni, hogy a társadalom leginkább kirekesztett tagjainak megtagadja a képviseletét, sőt mi több: a kárukon kísérli meg a velük szembefordított és szembeforduló kispolgárság és munkásság támogatását visszanyerni.

cavemetaphor3

Az ország perifériáján elhelyezkedő településeken – ahol a folyamatosan romló színvonalú iskolai oktatás már minimális mobilitási lehetőséggel sem kecsegtet és a szakképzetleneknek munkát nyújtó összeszerelő üzemek sincsenek – kialakult egy olyan társadalmi csapda, amiből sok helyen egyedül a – cigány és nem cigány „vállalkozói hálózatok” által jellemzően közösen működtetett (lásd miskolci Fészekrakó program) – feketegazdasági tevékenység kínál felemás kiutat. A fehér- és szürkegazdaság hálózatain belül élő többség tagjaiból (ideértve sok cigány származású embert) érthető okokból dühöt, félelmet vagy (a legjobb esetben) értetlenséget vált ki az a felismerés, hogy a társadalom perifériájára sodródó közösségek életmódja és értékvilága egyre jobban távolodik a normaként beállított „többségi” világtól.

Pedig ez a „papírforma”: sok csodálkoznivaló nincs azon, hogy azokban a „közösségek”-ben, ahol a „keresztapa” szava jelenti a megkérdőjelezhetetlen igazodási pontot, ott a „kliensek” hezitálás nélkül gázolnak át az interetnikus és az etnikus szolidaritás omladozó erkölcsi gátjain. (Igen, a „nehézfiúk” nem csak a „gádzsók”-kal tagadják meg a szolidaritást, hanem saját „közösségük” tagjaival is, mert profitot a közelállókból még könnyebb kisajtolni.) Pásztor Albert, amikor a vajdarendszer előnyeit méltatja, valójában e kizsákmányoláson alapuló – a romák emancipációját és (legalább is a szavak szintjén) hőn áhított „modernizációját” aláásó – viszonyrendszer fenntartása mellett teszi le a voksát. Durva belegondolni: ezt az embert tartja programja leghitelesebb megtestesítőjének az önmagát Jászi, Ady, Bibó és társaik követőjének beállítani merészelő „progresszív baloldal”.

No de lássuk a másik utat! Az erre lépők abból a (szerintem helyes) elvi alapvetésből indulnak ki, hogy a rasszista indítékú (vagy annak látszó) megkülönböztetés olyan tabu, amit nem szabad átlépni – sem a politikai jobboldal, sem az ezzel 2006 óta erőteljesen konvergáló közvélemény nyomására. Emellett a megközelítés mellett azt a politikatudományból kölcsönzött pragmatikus érvet szokás felsorakoztatni, miszerint az adaptáció stratégiája rendszerint visszaüt, ti. a választók jobban szeretik az eredetit mint az utánzatot. Jelen esetben: a Jobbikot utánzó „baloldal”-nál hitelesebb lesz a cigányok ellen meggyőződésből és kezdettől fogva fellépő Jobbik.Szombati Kristóf teljes elemzése itt olvasható.

Forrás: Dinamó Műhely

Comments are closed.

Videó