W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

56-os cigány hősökre emlékeztek Újpesten

Az 56-os forradalom cigány hőseire emlékeztek Budapesten, a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban. A jövő héttől pedig helytörténeti sétán lehet megismerni az 1956-os forradalom roma szereplőinek történetét.

56_RSK_cover

A Magyar Forradalom és Szabadságharc 61. évfordulóján megtartott ünnepség házigazdája az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és az Eötvös József Cigány – Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, Molnár István Gábor volt. A koszorúzással egybekötött megemlékezést Dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere nyitotta meg, a házigazdán kívül beszédet mondott Csóka János Pál, a Fővárosi Roma Önkormányzat elnöke.

romnet_ujpest_2017okt23_2

középen Molnár István Gábor, tőle jobbra dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester (Újpest), Csóka János, a Fővárosi RNÖ elnöke és dr. Molnár Szabolcs alpolgármester (Újpest)
Fotó: Romnet

A forradalom hatvanadik évfordulóján, tavaly avatták fel az 56-os hősről, Dilinkó Gáborról elnevezett emlékszobában az 56-os szabadságharcban harcoló cigány forradalmárok emlékoszlopát. (1929. február 8-án a Központnak helyet adó telken született Dilinkó Gábor Corvin közi szabadságharcos, később festőművész.)

56os_emlekoszlop_ujpestAz égerfából, kézi faragással készült oszlopot Csóka Dodi újpesti szobrászművész készítette. Fent a cigányság kerék szimbóluma – amely méreteiben túllóg az oszlopon –, küllőiben a „phralipe” (testvériség) cigány szó lett felvésve. Jelentése a magyarság és a cigányság testvéries egymásra találása a forradalom napjaiban. Alatta: a térben, egyenként különböző szögben döntött 1956-os szám arra utal, hogy ahány ember részt vett a szabadságharcban, annyiféle vágy, remény, gondolat fogalmazódott meg a felkelőkben. A lyukas zászló viszont a közös akarat emblémája is, hisz a legfontosabb üzenet a szovjet befolyás alóli kitörés ügye. A négy kisebb kerékmotívum jelzi, hogy Újpest ma a Főváros negyedik kerülete. Az oszlopon oldalt elhelyezett kis sündisznó a magyarországi cigányság jelképállata, megtalálható a József főherceg által kiadott 1888-as cigány szótáron és a Markó Miklós által jegyzett Czigányzenészek Albumának borítóján. Legalul az Újpest címerében is megtalálható vasmacska, a cigányok magyarországi lehorgonyzásának, letelepedésének állít emléket. A szobor formája és a kétoldalt végigfutó perem, valamint a mély sötétbarna színre pácolás azokra a vasúti talpfákra is utal, melyekhez az 1800-as évek közepétől az 1900-as évek közepéig verték a sínszegeket a település cigány szegkovácsai. /Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat/

A Goethe Intézet szervezésében helytörténeti sétán lehet megismerni az 1956-os forradalom roma szereplőinek történetét a jövő héttől – írja a 444. A sétákat Molnár István Gábor, az Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság elnöke vezeti. Rengeteg – a lakossági arányuknál jóval nagyobb számú – roma hőse volt ugyanis a forradalomnak. Egyre többet lehet tudni a 56-nak erről a korábban kevésbé köztudott oldaláról; tavaly például a Roma Sajtóközpont indított kampányt a témában.

Az első séta október 28-án lesz majd, Molnár István Gábor a VIII. kerület utcáit végigjárva veszi végig a forradalom legismertebb roma hőseinek életét. Elsőnek a Corvin-közben Dilinkó Gábor és Szabó Ilona történetét.

Dilinkó az egész forradalom egyik legismertebb roma szereplője, Maléter Pál őrnaggyá nevezte ki a harcok idején, a forradalom leverése után halálra ítélték, végül 1966-ban szabadulhatott. Dilinkó élettársa a mindössze 17 éves Szabó Ilona volt. Mindketten belesodródtak a harcokba, október 28-án pedig a fiatal lányt a Práter utca végénél fejbe lőtték.

A teljes program az Üllői úton lévő Lottóháztól a Víg utcáig idézi majd fel a fontos helyszíneket és szereplőket.

RSK /  444

kapcsolódó:

Éjjel fölkiabálok álmomban – 56 emlékezete

A képregény rajzoló verseny nyertes pályázatai

Véletlen elemei a harcnak? – Cigányok az 1956-os forradalomban

Cziffra György

Comments are closed.

Videó