W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Csorel, Dik!

500 év rabszolgaság – cigány western [NOL]

Két elhivatott pandúr, egy rasszista ortodox pap, rabszolga romák, egy hamis vád, majd végül önbíráskodás – röviden így foglalható össze az Aferim! című film. Radu Jude román rendező úgy képes nyúlni a múlthoz, hogy az végül zavarba ejtő hitelességgel beszél a máról. A sokkolóan vicces dráma a Berlinalén a legjobb rendező díját kapta. A rendezővel a Népszabadság készített interjút.

Aferim

A történet a XIX. századi Havasalföldön játszódik, ahol egy pandúr, Constandin és a segédjeként dolgozó fia vadászik egy szökött cigány rabszolgára, Carfinra. (A románok öt évszázadig tartottak romákat rabszolgasorban, Európában legutoljára itt szabadultak fel a rabszolgák, 1856-ban.) Carfin a hivatalos álláspont szerint meglopta földesurát, valójában azonban az a bűne, hogy a bojár felesége elcsábította. Costandin és fia lóháton vágnak neki az útnak, hogy visszahozzák a szökevényt, útjuk során a fiú végre közelebb kerülhet apjához, akit eddig alig ismert. Constandin próbálja úgy a kemény körülmények közötti túlélésre nevelni a kamaszt, hogy közben emberségre is tanítsa.

„A Berlinálén a legjobb rendezői díjjal kitüntetett Aferim! nem pusztán az új román mozi egyik csúcsteljesítménye. A román cigány western világszinten is kiemelkedő darab.”
Revizor

„Különleges és intelligens film”
Variety

„Kegyetlenül vicces és meglepő válasz a 12 év rabszolgaságra”
The Hollywood Reporter

Radu Jude: A roma népességgel kapcsolatos nézetek és dogmák nem változtak. A románok zöme pontosan úgy tekint rájuk, mint mondjuk az őseink ötszáz éve.  Hovatovább a hatalommal való szembenállás, a nők helyzete, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, illetve a nacionalista felhangok ma is részei mindennapi életünknek Romániában, de továbbmegyek: egész Kelet-Európában.

Népszabadság: Történelmileg hiteles ez a filmje?

Radu Jude: Remélem, hogy az, én arra törekedtem, hogy az legyen. Felkértem egy történelmi szakértőt, de például a forgatókönyv számos dialógusa kortörténeti iratokból és irodalmi művekből származik. A forgatókönyvet végül odaadtuk több roma és nem roma szakértőnek, és egyaránt figyelembe vettük a véleményüket. Számos civil is csatlakozott a stábhoz, az egyik szerepet például egy roma jogi aktivista alakította. […]

 A filmet a Művész, a Tabán, a Toldi és az Uránia mozik vetítik

Népszabadság: Nem tart attól, hogy ezeknek a szélsőséges jelenségeknek és eszméknek az ábrázolása sok esetben kontraproduktív is lehet? Hogy a rasszista érzelmű nézők csak az érem egyik oldalát, az általuk igaznak hittet fogják látni?

Radu Jude: Dehogynem. Egy film nem tudja az embereket megváltoztatni, ugyanakkor nem lehet a problémákról úgy beszélni, hogy nem nevezzük meg azokat. Mint művész, abban tudok reménykedni, hogy még a nacionalisták is minimum elgondolkodnak az Aferimen. […]

Népszabadság: Hogy áll Emir Kusturicával? Ha a romák filmes ábrázolásáról beszélgetünk, nem hagyhatjuk ki a nevét.

Radu Jude: Bizony nem.

Kusturica óriási tehetség, de egy porcikám sem tud azonosulni azzal, ahogy ő gondolja az élet mozgóképes ábrázolását. Amit ő csinál, annak semmi köze a realitásokhoz, a drámát vígoperává torzítja. A romáknak pedig rengeteg kárt okoz azzal, hogy klisészerűen ábrázolja őket, felnagyítva a legrosszabb közhelyeket.

Az Aferim! esetében a külsőségek helyett az emberek mentalitásának ábrázolására helyeztem a hangsúlyt. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Népszabadság online

 

Comments are closed.

Videó