W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

30 lakással intézné el 900 ember lakhatását Miskolc

Csak formálisan tett eleget az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) utasításának Miskolc és érdemben továbbra sem foglalkozik a számozott utcai lakók százainak helyzetével – állítják a közleményben tiltakozó civil szervezetek.

20151209_095151+

Négylakásos háztömböt bont a városi ingatlangazdálkodó cég Miskolcon a számozott utcák területén 2015. december 9-én

Az EBH tavaly nyáron megállapította, hogy Miskolc közvetett módon hátrányosan megkülönböztette a stadionfejlesztési projekt útjában álló számozott utcai lakókat, amikor az önkormányzati lakásokból álló városrész felszámolását megfelelő elhelyezés biztosítása nélkül kezdte meg. A „telepfelszámolási” akció következményeként ugyanis az ott élt mintegy kilencszáz ember többsége – függetlenül attól, hogy rendben tartották-e a lakásukat, vagy fizették-e a számlákat – az elmúlt két évben vagy utcára, vagy lényegesen rosszabb lakáskörülmények közé került.

A hatóság 500.000,- Ft bírság megfizetésére és az érintettek megfelelő elhelyezésére vonatkozó intézkedési terv kidolgozására is utasította az önkormányzatot.

A városvezetés előbb több fórumon is megtámadta a határozatot, majd a jogerős döntés után végül arra kényszerült, hogy új Helyi Esélyegyenlőségi Programot (HEP) dolgozzon ki. A hatósághoz két hete benyújtott HEP-pel szemben azonban több civilszervezet mellett a dokumentumban partnerként megjelenített, ám a tervezésből teljesen kihagyott helyi roma önkormányzatnak is súlyos kifogásai vannak.

Miskolci Helyi Esélyegyenlőségi Program kivonatos szövege

A program lakhatással kapcsolatos egyetlen eleme ugyanis a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével létrejövő Szociális Lakásügynökség, amely mindössze 30 lakhatás nélkül maradt család befogadásáról fog dönteni, miközben jelenleg száz család él a településrészen, nem beszélve a már kitelepített és önként távozott több száz emberről, akik kompenzálása teljesen hiányzik a programból.

A többek között a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a TASZ, a Romaversitas, az ERRC és a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat által jegyezett közlemény szerint „az önkormányzat részéről jóval komolyabb felelősség- és kötelezettségvállalásra lenne szükség e programnál”, ezért annak teljes átdolgozására szólítják fel a városvezetést.

A civilek közleménye

A civilek szerint „amennyiben az Egyenlő Bánásmód Hatóság elfogadja az önkormányzat által benyújtott programot, akkor végképp eltűnik a lehetőség a megállapított jogsértés érdemi és méltányos rendezésére”.

A közlemény mellet a NEKI a napokban végrehajtási kérelmet is benyújtott az EBH-hoz, amiben elfogadhatatlannak tartják az inkriminált intézkedési tervet. Arra kérik a hatóságot, hogy kötelezze megfelelő HEP elkészítésére a miskolci városvezetést, és amennyiben úgy ítéli meg, szabjon ki újbóli bírságot.

Az RSK úgy értesült, hogy az EBH megkezdte a NEKI kérelmének vizsgálatát, és várhatóan néhány héten belül döntenek az üggyel kapcsolatban.

 

kapcsolódó:

Miskolc nem teheti hajléktalanná a számozott utcaiakat

Kik bontják a házakat, kik termelik újra a nyomort Miskolcon? (videó)

Száműzött utcák: Így tesz földönfutóvá a stadionépítés

Maradjanak-e cigányok Miskolcon?

[Lengyel Gabriella] Szilánkos mennyország

 

Comments are closed.

Videó