W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

2017 roma szemmel

2017-ben megtudtuk, hogy az iskolai elkülönítés oka az együttnevelés, hogy a kormány nem tudja tehertétel vagy erőforrás-e a határontúli cigányság, hogy Semjén szerint van olyan népcsoport, amely nem fizet adót, de persze történtek jó dolgok is. Több precedensértékű per vitte előre az esélyegyenlőség ügyét, nemzetközi roma kulturális központ jött létre, megismerhettünk egy ifjú hölgyet, aki az egész Kárpát-medencében a legjobb helyesíró, és felavattuk a magyarmentő hős, Puczi Béla emléktábláját.

csoszogabi_puczib_27203536479_c8d0140b71_h

Puczi Béla emléktáblájának avatása 2017. december 10-én
Fotó: Csoszó Gabriella

Január

 

A PISA-kudarcról szóló kormányzati jelentés szerint a rossz eredmények és a szegregáció oka az integráció
Az oktatási államtitkárság jelentése a PISA-felmérés kudarcairól szerint az oktatási integráció, a média, a tananyag és a pedagógusok tehetnek a kudarcokról, ezért bentlakásos felzárkóztató intézményekbe terelné a hátrányos családi hátterű, nehezen beilleszkedő gyerekeket.
Ez lényegében nem más, mint a Jobbik 2010 óta visszatérő és rendre vihart kavaró javaslata a kezelhetetlenként leírt (valójában a cigány) tanulók bentlakásos iskolákba tereléséről, amit 2005-ben mellesleg Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök is felvetett, és amit a Fidesz akkor a roma családokat súlyosan sértőnek nevezett.
A kormány elé kerülő előterjesztésben végül nem szerepelt olyan javaslat, hogy hátrányos helyzetű gyerekeket a családjukból kiemelve bentlakásos iskolákban oktassanak, mondta el az Indexnek Palkovics László oktatási államtitkár.

Lázár János kijelentette: az adósságrendezés nem menti meg az ORÖ-t a felelősségre vonások alól!
Attól, hogy a kormány 1,3 milliárd forintot elengedett az ORÖ 1,6 milliárdos adósságából, a jogi felelősségre vonást nem kerülhetik el – jelentette ki Lázár János miniszter a kormányinfón.

Február

 

Hetek óta vegzálják a cigányokat a Gozsdu-udvar biztonsági őrei
Két lányt nem akartak beengedni be a Gozsdu-udvarba a származásuk miatt. A jelenség nem újkeletű.
Több lap is beszámolt arról, hogy két fiatal lányt arra hivatkozva nem engedtek át a Gozsdu-udvar Madách Imre úti szakaszán, mert cigányok. Az Index szerint a lányok csak úgy mehettek át, ha biztonsági őr kíséri őket az említett területen. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság és a rendőrség is vizsgálatot indított az ügyben. Tudomásunk szerint a vizsgálatok nem jártak érdemi eredménnyel.

500 ezer forintra büntette az EBH a szülés közben egy roma nőt súlyosan magalázó kórházat.
Az asszonyra durván rászóltak, mert hangosan vajúdott, elmondása szerint az orvos meg közölte vele, a cigányok úgyis csak a pénzért szülnek. Az eset még 2016-ban történt.

Jogerős: megkülönböztette a romákat a rendőrség, amikor nem védte meg őket a szélsőségesektől
A Kúria jogerősen megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán hátrányosan megkülönböztette a helyi romákat azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben. A bíróság szerint azzal is diszkriminálta a rendőrség a romákat, hogy hónapokig tartó szabálysértési bírságolási gyakorlata részrehajló volt a hátrányukra. Ez utóbbit később “visszavonta” a Kúria, tévesnek ítélve saját szóbeli indoklását. Ilyesmire még nem volt példa. A pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indította.

Orbán Viktor: etnikai okokból elképzelhetetlen az alapjövedelem
Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapesten rendezett gazdasági évnyitóján az alapjövedelemmel kapcsolatban arról beszélt, hogy „Magyarországnak az etnikai viszonyai is bonyolultak, tehát ez nem egy olyan egyszerű kérdés, de mind az ország adottságai, mind a munkaalapú versenyképesség logikájából tekintve ez egy teljességgel elképzelhetetlen program”. Vélhetően nem a német vagy a szlovák kisebbségről beszélt
az alapjövedelem bevezetésének elképzelhetetlenségét ecsetelve… Persze nem vállalta fel, kirke gondolt.

Március

 

Nincstelenségből a nyomorba vezet az út
Folytatódott a miskolci számozott utcák lakóinak kálváriája. Nyolcvan olyan lakás eldózerolását kezdték meg márciusban a miskolci számozott utcákban, ahol szegény, zömmel roma családok élnek. A nyomort nem számolják fel, csak a város szélére űzik, hogy ne legyen szem előtt. „Ez egy genocídium. Népirtás. Falurombolás. Olyan ember rendelte el, aki maga is a kisebbségi létből érkezett, nagyváradi magyarként élt Romániában, s most Miskolc kereszténydemokrata polgármestere. Olyan kormány alatt üldözik el, s teszik földönfutóvá a négy-ötgyerekes szerencsétlen cigányokat, amely a család szentségéről papol. Szégyen” – nyilatkozta Váradi Gábor, Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Milliárdos csalás: két éve nyomoznak, de még nem hallgattak ki gyanúsítottat
Egy Teleki László képviselőnek adott írásbeli parlamenti válaszból derült ki, hogy az ORÖ által vitt uniós programban létrehozott Híd a munka világába szövetkezet milliárdos tételű csalásának még egyetlen egy gyanúsítottja sincs.

Április

 

Április 8. Nemzetközi Roma Nap
A Roma Sajtóközpont idén is díjazta a hétköznapi roma hősöket, volt köztük kőműves, tűzoltó, szociológus, veterán-autó restaurátor, óvónő, mérnök és szobafestő is. Civil partnereinkkel számos programot szerveztünk.

A kormány legújabb civilellenes terve a demokrácia, a társadalom és az állampolgárok elleni támadás
Izraeli és orosz mintára hadat üzent a kormány a civileknek. Törvénybe foglalták, hogy azok a magyar civil szervezetek, amik évente több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről, azok külföldről támogatott szervezetnek minősülnek, és ezt be kell jelenteniük 15 napon belül.
„Rendkívül károsnak tartjuk, ha a rendszerváltás előtti Hazafias Népfront mintájára, csak a párthoz és a kormányhoz hű, lojális »civil szerveződések« működhetnek zavartalanul. A civil szervezetek működését és átláthatóságát már eddig is megfelelő törvények szabályozták, az erre való hivatkozás nem más, mint az állampolgárok félrevezetése – írta közleményében az Idetartozunk Egyesület a kormány civilek működését újraszabályozó terveiről.

Nem kapta meg a menedékjogot Kanadában Mohácsi Viktória
Több mint öt év után zárult le az az eljárás Kanadában, amelyben az egykori SZDSZ-es, Európai Parlamenti képviselő, Mohácsi Viktória politikai menedékjogért folyamodott, de kérelmét elutasították.

Május

 

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjén nyolcadik helyezést elért Pápai Joci.
Az énekes azt nyilatkozta, hogy, számára már az győzelem, hogy egyetlen romaként a döntő résztvevője lehetett. A dalverseny elmúlt bő két évtizedes történetében három roma fellépő – két énekes és egy csapat – szerepelt, a lengyel Edyta Gorniak második lett 1994-ben.

Roma hang a civilek, a CEU és az Európai Unió melletti demonstráción
Dinók Henriett, a Romaversitas Alapítvány igazgatója is beszédet mondott a civilek, a CEU és az Európai Unió melletti demonstráción 2017. május 21-én.
„2017 januárjában dönthettem. Itt hagyom Magyarországot, és külföldön folytatom az életem és építem a jogászi karrieremet, vagy itthon maradok, és átveszem annak a civil szervezetnek a vezetését, amely több mint 300 másik roma fiatal mellett engem is diplomához segített. Úgy döntöttem, hogy itthon maradok. Itthon maradtam Magyarországért, a magyar emberekért. Itt maradtam, hogy mások is itt maradhassanak!”

Brutális rendőri fellépés Szlovákiában
Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) videóbizonyítékot szerzett arról, hogy a szlovák rendőrök brutálisan megtámadtak egy roma telepet, ütlegelve gyerekeket, asszonyokat, időseket és férfiakat egyaránt. Az eset Zborovban, észak-kelet Szlovákiában történt április 16-án.

Június

 

Az elmúlt 20 év legeredményesebb helyesírója: Paulik Krisztina Beáta
Paulik Krisztina Beáta harmadszor nyerte meg a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyt, ezzel a Kárpát-medencei megmérettetés húszéves fennállása óta ő a legeredményesebb versenyző. A 14 éves roma diáklány a 2016-os elsőségéhez hasonlóan 2017-ben is 100 százalékos eredménnyel utasította maga mögé a többségében elitiskolák tanulóiból álló mezőnyt.

Megalakult az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet – nagyágyúk álltak be a roma civilek nemzetközi összefogása mögé
Egy nemzetközi roma civil társaság, az Alliance for European Roma Institute elérte, hogy az európai romák művészetét és kultúráját bemutató intézet nyíljon Berlinben. Az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet (ERIAC) szeptemberben nyílt meg a német fővárosban, de az avató ünnepséget már júniusban megtartották. Az intézet vezetője Junghaus Tímea művészettörténész lett, aki két évre nyerte el az intézmény ügyvezető igazgatói posztját.

Videóblogot indított az RSK
Elsőként a civilekről mondtuk el a véleményünket, a kisfilmek célja alapvetően az álhírek, dezinformációk és a propaganda ellensúlyozása.

Hátrányban az állami iskolák
Szeptembertől az egyházi intézményeknél a fenntartásra szánt teljes összeg az eddigi, gyerekenkénti 160 ezerről 200 ezerre nő, míg az állami iskolák esetében még csökkenni is fog, s a különbség a 3,6-szeresére nő – az egyházi iskolák javára, ahol a gyerekek kevesebb, mint ötöde jár.

Július

 

Balog: nem döntöttük el, hogy a határon túli magyar cigányok tehertétel vagy erőforrás
„A magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás.” – mondta el Balog Zoltán Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Hozzátette, hogy azt is el kell dönteni, hogy a közös iskola jó-e, vagy esetleg külön iskola kellene a cigány gyerekeknek, külön rájuk vonatkozó programmal. A Roma Sajtóközpont és az Idetartozunk Egyesület ezzel szinte egy időben indított adománygyűjtést a marosvásárhelyi magyarmentő hős, Puczi Béla emléktáblájára.

Jogerősen is börtönt kapott a melegeket és romákat verő gárdista
A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék jogerősen is bűnösnek találta közösség tagja elleni erőszak bűntettében azt az öt férfit, akik a 2013-as Budapest Pride felvonulás után homofób és rasszista megjegyzések közepette bántalmaztak három férfit – közölte a sértetteket képviselő Háttér Társaság. Az egyik gárdista letöltendő börtönt kapott. A bíróság szerint nem csak a bántalmazás, de a nagyobb csoport tagjaként homofób rigmusok skandálása sem jogszerű, mivel az riadalomkeltő.

LMBTQ romának lenni Magyarországon
A Romaversitas és a Tilos Rádió közös kamionja is felvonult a Pride-on a roma és az LMBTQ+ közösség kölcsönös elfogadásáért.

Augusztus

 

Két nem mindennapi cigány ember
Király Alfréd és Dömötör Norbert nem hagyta annyiban, hogy a rendőrség tétlenül nézte, amint a szélsőségesek megfélemlítették családjaikat és közösségüket. Beperelték a magyar államot és nyertek – a Helsinki Bizottság segítségével. A kártérítés nyomán befolyt összeget jótékony célra fordították.

Gyerekek varázsolták újjá egy kis nógrádi falu központját
A Héhalom közepén álló szolgáltatóház a helyi palóc motívumokra épülő díszítést kapott a falunapra, amit helyi tizenévesek készítettek a faluból származó Oláh Norbert festőművésszel, az RSK munkatársával.

Semjén „PC” kijelentése:
„Van egy olyan állítás, hogy aki nem Magyarországon fizet adót, az ne szólhasson bele a politikába, ez még Gyurcsányra vezet vissza. Ez ritka nagy baromság. Ugyanis ebből az következne, hogy PC módon fogalmazzak: tudnék olyan népcsoportot mondani, pontosabban olyan csoportokat Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek, mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk. Az adófizetés és a szavazati jog nem függ össze. Minden magyarnak született joga, hogy magyar állampolgár legyen, a szavazati jog és az állampolgárság egymástól elválaszthatatlan” – nyilatkozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a hír tv-nek.

Szeptember

 

Szakdiplomata lett Osztolykán Ágnes
Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletén a szociális, az egészségügyi, a fogyatékos, a gender, valamint a roma integrációs területeken lett szakdiplomata az LMP korábbi poitikusa, Osztolykán Ágnes. A politikus 2015 óta a kormánynak, pontosabban az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozott különböző posztokon, például tanácsadóként.

“A sport, mely egyenlővé tesz” – ha van pénzed
Uniós pénzből épült játszótér és sportpálya Hajdúhadház egyik legszegényebb környékén, de a használatáért fejenként 500 Ft-ot kér az önkormányzat. Az ott lakók “Hajdúhadházi fiatalok” néven csoportot alakítottak, és az érintettek több mint harmadától sikerült aláírást gyűjteniük, hogy így követeljék a szolgáltatások ingyenessé tételét.

Hamis tanúzásért állt bíróság elé a romák elleni sorozatgyilkosság koronatanúja.
Fehérné Nyalka Évát az első fokon eljáró bíróság büntetőtanácsának vezetője, Miszori László jelentette fel, miután számos alkalommal figyelmeztette az ügyben tanúként szereplő nőt igazmondási kötelezettségére. A Nyafi néven is ismert asszony a történtek miatt már jogerősen is elítélt négy férfi munkaadója volt korábban, és az ő tulajdonában lévő debreceni ingatlanban találták meg a rendőrök azokat a fegyvereket, amelyeket a társaság a hat halálos áldozatot és öt súlyos sérültet követelő gyilkosságsorozat elkövetéséhez használtak. Fehérné az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád szeretője volt korábban. A büntetőpert a bíró elnapolta, az további iratismertetéssel 2018. január 23-án folytatódik.

Százmilliós ingatlant vett Farkas Flórián volt sofőrje
Farkas Flórián egykori sofőrje több száz millió forintért vásárolt meg egy budai ingatlant egy állami árverésen. Cégét a licit előtt két héttel alapította. – adta hírül a Hír Tv.

Elhunyt Kovács József Hontalan
A költő 67 éves volt, tőle származik az RSK hétköznapi roma hősöknek járó Aranypánt-díjának elnevezése. 1991-es, Ismeretlen cigány ének című kötetének előszavában írja: „Vallom és vállalom, hogy rajtam két aranypánt van: az egyik a magyar kultúra, a másik a cigányságom. Egyikről sem óhajtok lemondani.”

Október

 

Jogellenes a cigány gyerekek szegregált oktatása Kaposváron
Ítéletében a Kúria megerősítette a Pécsi Ítélőtábla korábbi döntését, így az államnak felmenő rendszerben fel kell számolnia a kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola Pécsi Utcai Tagiskoláját. Ilyen egyértelmű ítélet korábban nem született iskolai szegregációs ügyben Magyarországon.

Roma Büszkeség Napja 2017: Felvonulás az Emberi Jogokért
Ötödik alkalommal tartotta a Roma Büszkeség Napja rendezvényét az Idetartozunk Egyesület, amely az eseményen a Roma Sajtóközponttal közösen emléktáblát kívánt állítani Puczi Bélának, a marosvásárhelyi magyaramentő hősnek, de az emléktábla átadása adminisztratív okok miatt későbbre halasztódott.

56-os cigány hősökre emlékeztek Újpesten
Az 56-os forradalom cigány hőseire emlékeztek Budapesten, a Rácz Gyöngyi Közösségi Központban. A központ vezetője, Molnár István Gábor októbertől helytörténeti sétán ismerteti az érdeklőkkel az 1956-os forradalom roma szereplőinek történetét.

Balog Zoltán és Orbán Viktor is kiállt Farkas Flórián mellett
Balog miniszter október 28-án, a miniszterelnök pedig két nappal később védte meg a sorozatos botrányokba keveredett Országos Roma Önkormányzat volt elnökét.
Balog Zoltán Szolnokon, a 27 éves Lungo Drom kongresszusán felszólalva kijelentette: Farkas Flórián az első cigány vezető Magyarországon, akivel érdemben lehet és lehetett együttműködni. Az Országos Roma Önkormányzatnak az elmúlt huszonöt évből volt négy “botránymentes” éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök. Elmondta: szabálytalanság esetén eljár, vizsgálatot indít, ha kell, feljelentést is tesz, mert “tiszta kézzel lehet csak részt venni” a roma politikában. “Nem csak azért bántják Flórit mert cigány? Nem lehet, hogy van ebben egy rejtett rasszizmus?” – tette fel a kérdést. Orbán Viktor a parlamentben felszólított egy jobbikos képviselőt, hogy kérjen bocsánatot Farkastól: „egy cigány embertől is lehet bocsánatot kérni, nem szégyen az.”

November

 

Lakatos Béla volt fideszes párttag, Ács polgármestere bejelentette: 2018-ban a Momentum színeiben indul a választásokon.
Lakatos 2015-ben lépett ki a Fideszből, miután besokallt Orbán cigányozó beszédétől és a kormány kisebbségi és oktatáspolitikájától.

Roma központra kaptak EU-s pénzt, építettek belőle egy gyúrótermet a kéziseknek
Kisvárda 700 millió forintos uniós támogatást kapott egy nemzetiségi roma oktatási és módszertani központra. Az épület a pénz egy részéből el is készült, csak éppen abban a helyi kézilabdacsapatok edzenek. A többi pénzt pedig a művelődési ház felújítására költötték – adta hírül a Hír Tv Célpont című műsora. Az edzőtermen ugyan ott a tábla, hogy az a romák integrációját szolgáló intézmény, de valójában oda cigány be sem teheti a lábát, a csapat vezetőedzője a Célpont roma riporterét is kidobta onnan.

Járóka Líviát választották az Európai Parlament alelnökévé
Járóka Líviát javasolta a Fidesz, és az Európai Néppárt frakciója az Európai Parlament alelnöki posztjára, 2017. november 15-én Járóka Líviát meg is választották alelnöknek.

Állítólag másfél milliót fizetnek, csak költözzenek már el a szegények
Kisvárdán lassan kész lesz a kétmilliárdos stadion, a csúszdapark, és még jó pár látványos beruházás, de a szegényektől szabadulnának. Az Abcúg.hu 444-en megjelent cikke szerint az önkormányzat másfélmillió forintot fizet a szociális bérlakások lakóinak, ha vállalják, hogy lakást vesznek belőle, de ennyi pénzből lehetetlen Kisvárdán lakáshoz jutni, úgyhogy az érintettek többsége kénytelen másik településre költözni.

Öt ügyben is tart még a nyomozás az ORÖ ellen
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása, a Fővárosi Főügyészség a másfél milliárdos Híd a munka világába program körüli visszaélések, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig csalás, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt folytat eljárást a szervezet ellen. A NAV az év eleje óta nem tudta lezárni a nyomozást, a rendőrség április óta nyomoz. Az eredetileg 4,9 mrd Ft-ra tervezett Híd a munka világába című projektről kiderült, hogy a projektben kizárólag Farkas Flóriánhoz közeli emberek kaptak munkát, pontosabban fizetést, illetve az ORÖ irodát, autókat, bútorokat, informatikai eszközöket és tanulmányokat vett összesen sok százmillió forint értékben.

Botránymentes és tisztakezű Farkas Flórián úr helyzetelemzése
Farkas Flórián interjút adott a Magyar Hírlapnak, amiből megtudhatjuk, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg van elégedve – csak a botránykeltők okoznak némi zavart.
Az eredmények szerinte abban látszanak, hogy egyre több roma szerez érettségit és vesz részt a felsőoktatásban, és erősödik a kisgyerekkori fejlesztés is, és persze csökkent a szegénységi kockázatnak kitettek aránya, és sikerült többszázezer hátrányos helyzetű cigány embert ismét munkához juttatni, valamint komplex programok indultak a nyomortelepek felszámolására. Farkas szerint a kormánynak ezen a téren kiemelkedő, történelmi érdemei vannak, ezért a cigányok csak a Fideszre hajlandóak szavazni. Aki ezzel nem ért egyet, az szerinte botránykeltő, a társadalmi felzárkózás ügyét akarja lejáratni, liberális, Soros-párti, megélhetési cigány vezető, és persze jogvédő aktivista.

December

 

Átadták a 2017-es roma mediációs díjakat
Másodszor adták át a roma mediációs díjakat. A Partners Hungary Alapítvány olyan szakembereket, közösségi csoportokat és közéleti szereplőket díjaz minden évben, akik a romák helyi társadalmi és gazdasági integrációjáért dolgoznak sikerrel.

Emléktáblát kapott a marosvásárhelyi hős, Puczi Béla
Az Idetartozunk Egyesület és a Roma Sajtóközpont nyáron adománygyűjtést indított, így – közadakozásból – jöhetett létre az emléktábla, amely Kállai András szobrászművész alkotása. Az adományok egy részét Puczi Béla özvegye kapta életveszélyessé vált háza renoválására.
2017. december 10-én felavattuk az emléktáblát a Nyugati Pályaudvar oldalában.

A 15-19 éves korosztályban meredeken csökken az iskolába járók aránya
és 2011 óta folyamatosan csökken az egyetemi, főiskolai hallgatók száma. Az oktatás területén a Fidesz egyik legdurvább húzása a tankötelezettség felső korhatárának 18-ról 16 évre való leszállítása volt 2012-ben. Ez volt az a lépés, amiről még a saját hatástanulmányuk is kimutatta, hogy rendkívül káros hatásai lesznek, ennek ellenére ugyanúgy ragaszkodtak hozzá. Azzal, hogy a kormány leszállította a tankötelezettség korhatárát, pont azokról a fiatalokról mondott le, akiknek a legnagyobb szükségük lenne az állami ösztönzőkre.

Az év végén két kiváló, de nem épp vidám interjút is olvashattunk. Az egyiket Setét Jenő, a másikat Orsós János jegyzi.

„Heller Ágnes sem szégyelli magát?” – Setét Jenő jogvédő aktivista politikáról és a romák helyzetéről

 

Ilyen kasztrendszer Indiában sincs, de nagy baj lesz abból, ha politikai játékszernek tekintik a cigányságot – Orsós János, a  a sajókazai Ámbédkar gimnázium alapítója

 

Comments are closed.

Videó