W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel, Prikezsia

2 évet ültek gárdaellenes bűncselekményért

A hatóságok érzékenyebbek arra, amikor a romák mondanak olyasmit, hogy “rohadt magyarok” esetleg “rohadt gárdisták”, és kevésbé hatja meg őket, amikor a gárdisták mondanak olyanokat, hogy “rohadt cigányok”. A bíróság nemcsak magyarellenes hanem gárdaellenes indítékot is megállapít, vagyis a rasszizmus ellen védő jogszabályt a rasszisták védelmében alkalmazza.

A 444.hu számolt be egy tavalyi ítéletről és annak előzményéről.

devecser_masir

“a börtönben senki sem értette, hogy egy ilyen ügyben, ahol összesen egy nyolc napon belül gyógyuló sérülés történt, miért küldték őket hosszú időre rács mögé. Végül több mint két évet töltöttek bent.”

  • 2013 őszén egy Pest megyei településen gárdista felvonulást szervezett egy nő a romák lakta településrészen
  • Pár nappal később három roma férfi támadt a nőre és felnőtt fiára.
  • A nő fia nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.
  • A támadók közül ketten büntetlen előéletűek voltak, de mindhármukat letöltendő börtönbüntetésre ítélték.
  • A bíróság másod- és harmadfokon azt állapította meg, hogy gárdista- és magyarellenes gyűlölet-bűncselekmény történt.

A rendőrség hamar kiért a támadás helyszínére, és mind a három férfit bevitték. Bár ketten közülük büntetlen előéletűek voltak, mindannyian végig előzetesben várták a tárgyalást. Mindhárman letöltendő börtönbüntetést kaptak.

A 2016-ban megszületett jogerős ítélet szerint gyűlölet-bűncselekményt követtek el, mivel magyarsága és gárdistasága miatt támadták meg a nőt és fiát.

2009-ben lépett életbe egy új jogszabály, amit elvileg a romák és más kisebbségek védelmében hoztak azzal a céllal, hogy a rasszista indíttatású bűncselekmények elkövetőit súlyosabban lehessen büntetni. A jogszabályt életbe lépése után  sok esetben pont a romák ellen használták fel, azaz a szélsőségesek és a romák összetűzései során szinte kivétel nélkül romákat ítéltek el.

Senki nem vitatja, hogy az itt ismertetett esetben bűncselekmény történt, de finoman fogalmazva is furcsa, hogy a bíróság indoklásában egy 2011-ben betiltott szélsőséges, fajgyűlölő szervezet elleni támadást gyűlölet-bűncselekményként állít be, és ezért súlyosabb büntetést ró ki az elkövetőkre.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: 444.hu

 

Comments are closed.

Videó