W3vina.COM Free Wordpress Themes Joomla Templates Best Wordpress Themes Premium Wordpress Themes Top Best Wordpress Themes 2012

Categorized | Dzsukel

1956 roma hősei

Védtük a hazát, építettük az országot! Rendkívüli körülmények között vagy épp hétköznap, a termelő munkában, vagy szabadságküzdelmekben a cigányok hosszú századok óta részei és alakítói a magyar történelemnek. Nem volt ez másképp 1956-ban sem, ahol a becslések szerint a forradalmárok legalább hat-nyolc százaléka roma volt.

cover

A Roma Sajtóközpont hősöket ábrázoló pólókkal állít emléket a cigány szabadságharcosainknak. A pólókat a Roma Büszkeség Napján viselik majd a menet résztvevői, ezzel is demonstrálva, hogy van kikre emlékeznünk, van kikre büszkének lennünk!

Dandos Gyula (1938-1957), a szabolcsi diákvezér

dandos_gyula_pngDandos Gyula diákvezér a nyíregyházi forradalmi események egyik kulcsfigurája volt. Vezetésével a szabolcsi „suhancok” 9 napos forradalmi tevékenysége jelentős volt, ők tájékoztatták a lakosságot az aktuális eseményekről, a közlekedési jelzőtáblák elfordításával zavarták a szovjet haderő tájékozódását, részt vettek a fegyveres harcokban, a legnagyobb hasznukat azonban a hírszerzésben vették.  A forradalom leverése után az AVH elfogta és megkínozta, a megtorlás elől megpróbált külföldre szökni, de a szentgotthárdi határőrök lelőtték. Dandos Gyula úgy vált a vidéki szabadságharcosok egyik legfontosabb alakjává, hogy alig élte meg a felnőttkort, 18 évesen és 7 hónaposan lőtték agyon.

 

 

 

Szabó Ilonka, Kócos (1939-1956), a Corvin-köz bátor harcosa

szabo_ilona_kocos_pngKócos mindössze 17 éves és negyedik hónapos terhes volt, amikor barátaival belekeveredett a forradalmi eseményekbe. A fiatal a Corvin közi felkelők között sajátította el a fegyverhasználatot és mindössze néhány nap alatt hat főt irányító parancsnok lett. Kócost, polgári nevén Szabó Ilonát 1956. október 28-án a Práter utca végén lelőtték. Élettársa Dilinkó Gábor is a Corvin közben harcolt, őt súlyos sérülésekkel fogták el, majd végül 7 évi börtönbüntetésre ítélték, 1966-ban szabadult. A Corvin közben emléktáblát állítottak Szabó Ilona tiszteletére.

 

 

 

 

Hrozova Erzsébet (1938-2013)

hrozova_erzsebet_pngErzsébet a Baross utcai nőgyógyászati klinikán dolgozott diplomás ápolónőként, amikor kitört a forradalom. Értett a fegyverekhez, kórházi dolgozóként pedig gépkocsit tudott szerezni, amivel élelmiszert szállított az éhező lakosoknak. A forradalmi helyzetben ugyanis az üzletek zárva tartottak, sok helyen nem lehetett élelmiszert kapni, az emberek hosszú sorokban hiába várakoztak a boltok előtt. Egy alkalommal fegyverrel kényszerített egy üzletvezetőt a bolt kinyitására, végül ezért ítélték el. Életfogytiglant kapott, férjét, aki katonatisztként állt a felkelők oldalára, kivégezték. Hrozova Erzsébet 1970-ben szabadult. Története részletesen itt olvasható.

 

 

 

Csányi Sándor (1929 – 1959)

csanyi_sandor_pngA fővárosban korábban rendőrként is dolgozó Csányi Sándor november 4-én csatlakozott a Thököly úti fegyveres csoporthoz, ahol tüzelőállásba osztották be. Már aznap több szovjet páncélost támadtak meg a körzetükben, visszafordulásra kényszerítve őket. Napokon keresztül tartották magukat, kézifegyverekkel és benzines palackokkal jó néhány harckocsit semmisítettek meg, de közülük nem halt meg senki. November 8-án már olyan nagy volt a túlerő, hogy fel kellett adniuk a harcot, visszavonultak, s a csapat feloszlott. Csányi Sándort 1958. október 1-én tartóztatták le, 1959. 10.28-án végezték ki. 30 évet élt. A Csányi família a forradalmár mellett neves művészeket, festőművészt és országosan ismert színészeket is adott a hazának.

 

 

A hősöket ábrázoló pólókat Hollandia budapesti Nagykövetsége támogatásával készítettük

polo_minta_1956_roma_hosok_smallsuper_534_kingdom.of.the.netherlands

 

kapcsolódó cikkek:

Éjjel fölkiabálok álmomban – 56 emlékezete

A képregény rajzoló verseny nyertes pályázatai

Véletlen elemei a harcnak? – Cigányok az 1956-os forradalomban

Cziffra György


Comments are closed.

Videó